Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Διεθνή Σύλλογο για τα Μεσογειακά Δάση (AIFM) την 1η κοινή εκπαιδευτική δράση του έργου MEDLENTISK (ERASMUS+) για το φυτό Σχίνο (Pistacia lentiscus L.) στη Μεσόγειο, μεταξύ 29 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο MAIX. 

Μια ιδιαίτερη ποικιλία του Σχίνου αποτελούν τα καλλιεργούμενα εδώ και χιλιάδες χρόνια Μαστιχόδεντρα της Χίου (Pistacia lentiscus L. var. chia). 
Το έργο MEDLENTISK με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+(ΚΑ2), στοχεύει στο να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών από τις διάφορες Μεσογειακές χώρες για τον σχετικά άγνωστο Σχίνο, και ειδικότερα το βρώσιμο λάδι του που παράγεται μετά από σύνθλιψη των καρπών του. Το ΜΑΙΧ συμμετέχει στο έργο ως εταίρος και συντονιστής είναι ο AIFM (Διεθνής Σύλλογος για τα Μεσογειακά Δάση). Άλλοι εταίροι είναι: από τη Γαλλία επίσης,  ο Σύλλογος της Προβηγκίας για τα Δάση-Μοντέλα (Provence Model Forest Association), από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι Σαρδηνίας, από την Τουρκία, το Πανεπιστήμιο της Προύσας (Bursa) και από την Τυνησία, το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μηχανικής Αγροτικού Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασοκομίας (INRGREF).

Σκοπός αυτής της πρώτης εκπαιδευτικής δράσης στο ΜΑΙΧ είναι να γίνει μια πρώτη γνωριμία με τον Σχίνο, τα διάφορα μη-ξυλώδη δασικά προϊόντα του (βρώσιμο λάδι, αιθέριο έλαιο, καρπούς, κ.α.) και τις σχετικές ερευνητικές εργασίες. Θα γίνουν παρουσιάσεις για τη γεωγραφική εξάπλωσή του σήμερα αλλά και στο παρελθόν με βάση αρχαιολογικές μελέτες, για τα χαρακτηριστικά και τις διάφορες χρήσεις του. Ιδιαίτερη παρουσίαση θα γίνει και για τα Μαστιχόδεντρα της Χίου. 

Στην επόμενη εκπαιδευτική δράση που προβλέπεται να οργανωθεί τον Νοέμβριο 2021 στο Κάλιαρι της Ιταλίας, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο βρώσιμο λάδι του Σχίνου, στις τεχνικές παραλαβής και στην εμπορία του. Παρόλο που είναι ευρέως εξαπλωμένο είδος σε όλη τη Μεσόγειο, ο Σχίνος είναι σχετικά άγνωστος και αξίζει να μάθουμε περισσότερα γι’αυτόν και για τις διάφορες πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την απολαβή μη-ξυλωδών δασικών προϊόντων του και να είναι παραγωγικές σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Κρήτη όπου φύεται το είδος σε μεγάλους πληθυσμούς.

H εκπαιδευτική αυτή δράση του MEDLENTISK θα οργανωθεί σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του Ινστιτούτου, λόγω της πανδημίας covid-19 και των ειδικών μέτρων που ισχύουν, και θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα σχετικά μέτρα. Εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία 20 περίπου άτομα. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης εξ’αποστάσεως διαδικτυακής συμμετοχής (μέσω zoom) για τους συμμετέχοντες που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, προσκεκλημένους ομιλητές και το ενδιαφερόμενο κοινό. Οι παρουσιάσεις και συζητήσεις θα γίνουν στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Οι ενδιαφερόμενοι από το κοινό θα μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο διαδικτυκά και θα πρέπει να εγγραφούν πρώτα στην εκδήλωση, μέχρι την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/mXxF3MHFQD7tLroV8 

Κατόπιν, θα λάβουν email επιβεβαίωσης της εγγραφής και αργότερα τον σύνδεσμο (link) με email για να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα λάβουν χώρα από τις 10 π.μ. – 5μ.μ. την Τρίτη 29 Ιουνίου και την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτεται (στην αγγλική).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook