Το αλάτι προσθέτει γεύση στα φαγητά μας γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές.

Το αλάτι, ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο για τη ζωή. Χρειάζεται για πολλές λειτουργίες του σώματος. Στο αίμα είναι βασικός ηλεκτρολύτης, διατηρείται σε φυσιολογικά πλαίσια με διάφορους μηχανισμούς (ορμόνες, νεφρική λειτουργία, διατροφή).

Η πτώση του νατρίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα είναι επικίνδυνη και μπορεί ακόμη να οδηγήσει στο θάνατο.

Όμως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους όπως υψηλή πίεση, έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι 5-6 γραμμάρια, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού μέσα στην ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 2.400mg νατρίου.

Τρόποι να περιορίσουμε το αλάτι:

  • Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.
  • Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο κλπ.). Για να ανακαλύψετε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5. Ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
  •  Ένα τρόφιμο περιέχει λίγο, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
  •  Κάθε φορά που αναποδογυρίζετε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητέως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα.

 

Πηγή: govastileto.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook