Συνάντηση στη Ρώμη με τον Ά. Μπλίνκεν είχε ο νέος ΥΠΕΞ του Ισραήλ Λάπιντ και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του Ισράηλ προς τις ΗΠΑ για την αναβίωση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιάιρ Λάπιντ, στην πρώτη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, εξέφρασε τις «έντονες επιφυλάξεις» του Ισραήλ για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα διορθώσει «τα λάθη που έγιναν» στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου

Σε αυτήν την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών αφότου ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν και ο Λάπιντ είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι θα θέσει επίσης το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της συνθήκης του 2015 από την οποία αποσύρθηκε μονομερώς η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Ισραήλ έχει ορισμένες σοβαρές επιφυλάξεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που συζητείται στη Βιέννη. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να συζητούνται αυτές οι διαφωνίες (μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ) είναι μέσω άμεσων… συνομιλιών, όχι σε συνεντεύξεις Τύπου», είπε ο Λάπιντ πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Ρώμης.

Ο Λάπιντ κατηγόρησε τον προηγούμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έθεσε σε κίνδυνο την ακατάλυτη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα του, συντασσόμενος με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Τραμπ. «Τα τελευταία χρόνια, διαπράχθηκαν λάθη. Θα διορθώσουμε αυτά τα λάθη», διαβεβαίωσε.

Οι δύο υπουργοί θέλουν επίσης να διαφυλαχθεί η εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον 11ημερο πόλεμο του Μαΐου, στον οποίο σκοτώθηκαν 260 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.

Ο Μπλίνκεν χαιρέτισε τις δηλώσεις του ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να εργαστούν στενά» με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση. «Όπως συμβαίνει στους στενούς φίλους, κατά καιρούς έχουμε διαφορετικές απόψεις», παραδέχτηκε, προσθέτοντας: «Έχουμε τους ίδιους στόχους. Μερικές φορές αποκλίνουμε στην τακτική».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook