H εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου.

«Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου» ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν στις 25 και 26 Ιουνίου 2021, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Το συνέδριο το οποίο διεξήχθη στο αίθριο και εντός του δικαστικού μεγάρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Ειρήνη Σαρπ, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Με χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, αφιερωμένη στα ενενήντα χρόνια λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδρυση του ΣτΕ, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις σχετικές συζητήσεις επί του σχεδίου Συντάγματος του 1911 στο οποίο προβλέφθηκε ο θεσμός υπό τη σημερινή του μορφή, αναρωτήθηκε, αντικρούοντας κριτικές περί παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και μείωσης του κύρους της Βουλής και της Κυβέρνησης: «Και δεν σας πτοεί ακριβώς το εντελώς απεριόριστον μιάς κυβερνήσεως συρούσης όπισθεν αυτής κραταιάν πλειονοψηφίαν και μη εχούσης τίποτε αντίρροπον, δεν σας πτοεί ότι εντεύθεν δύναται να καταπατή τα δικαιώματα των πολιτών και τα συμφέροντα αυτών»;

Παράλληλα, εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με θέμα «Ο απολογισμός του Βενιζέλου για τη Δικαιοσύνη» και ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, με θέμα «Η εξέλιξη του θεσμού την τελευταία τεσσαρακονταετία».

Ειδικότερα, η κυρία Σάρπ, αναφέρθηκε στον ιδρυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, «στον οποίο η Πατρίδα μας οφείλει πολλά», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι ο Ελ. Βενιζέλος είχε στον κεντρικό σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης την ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα Γαλλικά πρότυπα, κάτι που το έπραξε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι στο νομοθετικό έργο του Ελ. Βενιζέλου συναντώνται οι πρώτες βάσεις του Εργατικού Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε επίτευγμά του την ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του Βενιζέλου».

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελ. Βενιζέλος είχε εντρυφήσει και είχε μεταφράσει τον Θουκυδίδη και προσέθεσε ότι ιδρυτής του Συμβουλίου της Επικρατείας έβλεπε την Δικαιοσύνη όχι ως αντίπαλο της διοίκησης, αλλά ως σύμμαχο και οδήγησε τότε, την Δικαιοσύνη στην ανάπτυξη της χώρας.

Στις αλλαγές που επήλθαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αναφέρθηκε ο κ. Ράντος, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο αυτό συγκρίνεται και είναι ίσο με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθιστώντας έτσι το δικαστήριο αυτό ενεργό μέλος των πολιτισμένων χωρών.

Ομιλητές του συνεδρίου ήταν Πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικαστές και δικηγόροι. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνόψισε ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Αλιβιζάτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook