O φουτουριστικός πύργος που σχεδίασε για τη Σενζέν το αρχιτεκτονικό γραφείο Sou Fujimoto architects

Τα σχέδια ενός ονειρικού «αιωρούμενου» πύργου, σχεδιασμένου να δεσπόζει στον κόλπο της συνοικίας Qianhaiwan στη Σενζέν της Κίνας, αποκάλυψαν προ ημερών οι Sou Fujimoto Architects, το γραφείο του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σου Φουτζιμότο.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν έναν πύργο-ορόσημο για την περιοχή της Σενζέν, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη αστική και αρχιτεκτονική ανάπτυξη.

«Τι σημαίνει ένας νέος “πύργος” στον 21ο αιώνα;» και «πώς μπορεί ένας πύργος να εξελιχθεί συνεχίζοντας παράλληλα να προσελκύει την προσοχή, όπως ο Πύργος του Άιφελ;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσαν στους διαγωνιζόμενους οι αρμόδιες Αρχές της κινεζικής μεγαλούπολης, γνωστής ως τώρα ως ειδικής οικονομικής ζώνης, που φιλοδοξεί, όμως, να αφήσει το δικό της αρχιτεκτονικό αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη.

Στον διαγωνισμό των concept για το «New City Center Landmark» επικράτησε τελικά η πρόταση του αιωρούμενου πύργου των Sou Fujimoto Architects.

Ένας πύργος-αρχιτεκτονικό statement μιας εξελισσόμενης πόλης

Ο πύργος αυτός, που μοιάζει βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα ορθώνεται στα 268 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και θα είναι κατασκευασμένος από 99 τμήματα, σαν νησιά, συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν ένα οριζόντιο οροπέδιο στο ανώτερο τμήμα της κατασκευής. Δεν θα φθάνουν και τα 99 τμήματα στον πυθμένα, καθώς τα περισσότερα θα κρέμονται μεταξύ του κεντρικού πυρήνα και του εξωτερικού δακτυλίου.

Το περίγραμμα του πύργου θα «σβήνει» σημαντικά προς τα κάτω, έτσι ώστε να δίνει την εντύπωση ότι η πλατφόρμα αιωρείται πάνω από τον κόλπο. Αυτή η εντύπωση ενισχύεται από έναν «καταρράκτη» σχοινιών από κέβλαρ, που αγκιστρώνουν την πλατφόρμα στο έδαφος. Πιθανώς αυτά τα στηρίγματα θα περιβάλλονται μόνιμα από νερό. Το ανώτερο επίπεδο χρησιμεύει ως μια πλατφόρμα με μαγευτική θέα 360 μοιρών στη γύρω περιοχή, που θα διαθέτει παράλληλα εστιατόριο, καφετέρια και μια αίθουσα εκθέσεων. Απλά, σκληρά και συμπαγή δομικά υλικά δημιουργούν μια ρέουσα, ελαφριά και εύκαμπτη κατασκευή. Ο πύργος προορίζεται να συμβολίσει το «μέλλον των κοινωνιών σε μια εποχή πολυμορφίας».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook