Απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία υπολογίζεται ότι αποτελεί την αιτία θανάτου περίπου 500 ατόμων, σε ετήσια βάση, στην αλβανική πρωτεύουσα, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μίιταλ Τρζιζανάβσκι, σε συνέντευξή του, που δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα, διαφορετικά, οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι καταστροφικές για τα Τίρανα και ο αριθμός των νεκρών από τα σωματίδια σκόνης, θα αυξηθεί».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Τίρανα - σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Αλβανίας - παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, κατατάσσοντας την αλβανική πρωτεύουσα μεταξύ των πρώτων στη λίστα των πόλεων με μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη (σ.σ. η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά κατά 20% με 30% τα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Τίρανα είναι δυνατόν να μειώσουν κατά 1 με 2 έτη το μέσο όρο ζωής των κατοίκων της.

Σε έρευνα των αρμοδίων οργάνων, προ ολίγων μηνών, διαπιστώθηκε πως ο δείκτης των σωματιδίων σκόνης ήταν 348 από 100 που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο.