Οι ηγέτες της Γερμανίας ή της Γαλλίας θα προσέδιδαν πραγματική εξουσία σε μια ευρωπαϊκή προεδρία που θα εκλέγεται απ\’ ευθείας από τους πολίτες εφόσον ανταγωνίζονταν οι ίδιες για τη θέση, δήλωσε την Τετάρτη ένας υπουργός της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως θα αποτελούσε ένδειξη επιτυχίας της προσπάθειας για περισσότερη πολιτική ενότητα στην Ευρώπη το να «γίνει ελκυστικό για τους ηγέτες εθνικών κυβερνήσεων να ανταλλάσσουν τη θέση τους με την προεδρία της ΕΕ».

«Όταν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος θα ανταγωνίζονται για να γίνουν πρόεδροι της ΕΕ, τότε θα τα έχουμε καταφέρει», δήλωσε ο Ρέτγκεν, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέρκελ επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Η Μέρκελ έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας το 2013 και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανείς αντιπάλους μέσα στην κεντροδεξιά.

Το συνέδριο του κόμματός της, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Λειψία, υιοθέτησε μια απόφαση να εργαστεί για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με άμεσες εκλογές. Αυτό θα έδινε μεγαλύτερο κύρος και περισσότερη αξιοπιστία στη θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ρέτγκεν έκανε τα σχόλιά του σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδας \”Ράινισε Ποστ\” της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του κρατιδίου που αποτελεί την πολιτική βάση του Ρέτγκεν και είναι το πιο πολυάνθρωπο της Γερμανίας και ο βιομηχανικός πυρήνας της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook