Η λαογραφία και η παράδοση ενός τόπου στο νέο ντοκιμαντέρ – Ξεκίνησαν τα γυρίσματα σε όλη την Κρήτη

Μια εξαιρετική προσπάθεια ανάδειξης της παράδοσης και της ιστορίας των μητάτων και των κούμων της Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Cosmote History Channel.

Το κανάλι ξεκίνησε με μια δυνατή ομάδα, τα γυρίσματα στην Κρήτη, πηγαίνοντας απ’ άκρη σ’ άκρη προκειμένου να καταγράψει τις κατασκευές αυτές που αποτελούν μέρος της κτηνοτροφικής ζωής και παράδοσης στο νησί.

Η ποιοτική και ενδελεχής έρευνα και προσέγγιση του θέματος, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι άρτιο, αποτέλεσε την αφορμή για ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το Cosmote History Channel, από τον Σταύρο Καπριδάκη, στο μητάτο του οποίου έγινε ένα από τα πολλά γυρίσματα.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνική δικτύωσης γράφει τα εξής:

«Ένα μεγάλο μπράβο στο Cosmote History Channel!
Το κανάλι που καταγράφει την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας! 
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τα μητάτα με τους κούμους, τις κούρτες και τις στέρνες! 

Μια μεγάλη ομάδα τoυ Καναλιού, απο Σκηνοθέτες, τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, βρίσκονται στην Κρήτη εδώ και ένα δεκαήμερο και εργάζονται πολύ σκληρά από το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, στα βουνά μας για να στήνουν και να ξεστήνουν τον εξοπλισμό τους για τις λήψεις και τα πλάνα από τα Μητάτα και τους Κούμους! Τα γυρίσματα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από τον Ψηλορείτη, τα Ανώγεια, την Νίδα, τα Λειβάδεια, την Γέργερη κλπ, για την καταγραφή όσο γίνεται καλύτερα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων απο τα Μητάτα της περιοχής.

Στη συνέχεια, τα γυρίσματα συνεχίστηκαν για όλη αυτή την εβδομάδα στις Μαδάρες, όπου και ο μεγαλύτερος αριθμός Μητατοκαθισμάτων. Τα συνεργεία έφτασαν στα Σφακιά, στον ορεινό Αποκόρωνα, στην Κεραμιανή Μαδάρα, στον Ομαλό, στη Σαμαριά κλπ! Έγιναν λήψεις απο Μητάτα, Κούμους, Στέρνες, Κουρές, Βουνά, τοπία, Φαράγγια, ακρογιαλιές κλπ. Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν όσο περισσότερα τοπία είναι εφικτό, σχετικά με τα Μητάτα και να δοθεί στο τηλεοπτικό κοινό η αίσθηση, οι συνθήκες, οι ανάγκες των ανθρώπων, των βοσκών της Κρήτης, που τους οδήγησαν να φτιάχνουν αυτές τις θεαματικές κατασκευές. Η ψυχή δηλαδή των ανθρώπων των Βουνών! Αυτό θα σημάνει και την ανάδειξη των Μητάτων της Κρήτης, ως μοναδικά, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά τοπία και να γίνουν οι απαιτούμενες προσπάθειες για την διάσωσή τους, μιας και οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι σημερινές ανάγκες δεν τα χρειάζονται, με αποτέλεσμα αρκετά κτίσματα να έχουν καταρρεύσει και πολλά να είναι ετοιμόρροπα!

Ακόμη και αν αυτό φαίνεται δύσκολο, η αναφορά μέσα απο ένα οδοιπορικό, στα Μητάτα, για τις συνθήκες ζωής των Μητατάρηδων, την τυροκομική, τα εργαλεία, τους ρόλους και τα καθήκοντα καθενός, την οργάνωσή τους κλπ, αν μη τι άλλο θα μείνει στην ιστορία και θα το δεί ένα ευρύ κοινό, στην Ελλάδα και όχι μόνο! Οι φωτογραφίες που έχω εδώ είναι απο το Μητάτο στη θέση Ασφεντιλιδές που βρίσκεται στα Ανατολικά Λ. Όρη, ή κάτω Μαδάρες, ακριβώς πάνω απο τη Λίμνη Κουρνά και δυτικά της Ασηγωνιώτικης Μαδάρας σε υψόμετρο 1200 μέτρα!

Οι λήψεις έγιναν με το κινητό μου και αφορούν την καταπληκτική θέα απο την περιοχή, την Στέρνα του Μητάτου και το εσωτερικό του Κούμου με τους τρείς θόλους και τις δυό καμάρες.

Σήμερα το Μητάτο αυτό ανήκει στην οικογένειά μου, τους Καπρήδες και εν μέρει στην οικογένεια της Μητέρας μου, τους Μπούχληδες. Εδώ μεγαλώσαμε! Όμως έχουν περάσει πολλοί άλλοι κατά καιρούς.

Πρέπει να εκφράσω άλλη μια φορά την έκπληξή μου για την οργάνωση του καναλιού, τον τρόπο της δουλειάς τους, τον εξοπλισμό τους και ιδιαίτερα την επιμονή τους στις λεπτομέρειες! Το αποτέλεσμα είμαι σίγουρος οτι θα μας εντυπωσιάσει.

Επισημαίνω οτι η ιδέα μας γεννήθηκε και ενισχύθηκε διαβάζοντας το καταπληκτικό βιβλίο για τα Μητάτα του Αντώνη Πλυμάκη. Η δουλειά του Αντώνη Πλυμάκη, ενός καταπληκτικού ανθρώπου που έχει ζήσει όλη του τη ζωή ανεβοκατεβαίνοντας στα βουνά και στα Μητάτα, αναδεικνύει με πολύ παραστατικό τρόπο όλη τη ζωή των βοσκών της Κρήτης, στον τόπο τους.

Ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο και Δ/νοντα του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ για την αποδοχή της πρότασής μου για το docoumentary και τον ευχαριστούμε ολόψυχα!

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Εκτελεστικό Δ/ντή της COSMOTE TV, τον Δημήτρη Μιχαλάκη, καθώς και την φίλη Νατάσα Βερόνη, για την οργάνωση και καθοδήγηση του όλου εγχειρήματος.

Πρέπει εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Τεχνικούς του συνεργείου, τον Ντίνο Οικονόμου, τον Άγγελο Μπιτσάνη, τον Γιώργο Βαρζαβάκο, τον Άκη Φονταλή, τον Αντώνη Ζαχαριάδη.
Ελπίζω οτι δεν μου διαφεύγει κάποιος.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ακούραστο Περικλή Ασπρούλια και στην εξαιρετική και πλέον πολύ γνωστή σε όλους μας, την Βίκη Αρβελάκη! Όλοι οι παραπάνω είναι μια ομάδα που δουλεύουν εξαιρετικά οργανωμένοι, ακούραστοι και δεν σταματούν μέχρι να επιτύχουν αυτό που θέλουν! Μέ έχουν εντυπωσιάσει!

Μπράβο τους!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook