Την άσχημη κατάσταση με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού περιέγραψε ο καθηγητής Νίκο Τζανάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας, με το τέταρτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών.

Υποστήριξε πως η κορύφωση του κύματος της πανδημίας θα είναι στις 20 Αυγούστου – σύμφωνα με τις προβλέψεις – και υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια.

Το… καλό, το μέτριο και το άσχημο.

«Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε.

«Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε» είπε, τονίζοντας και πάλι τη σημασία του εμβολιασμού.

Το «ζόρικο» σενάριο

«Το δύσκολο σενάριο είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα».

Όπως ανέφερε το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων στους «σκληρούς δείκτες» και θα φανεί αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες θα συμβάλλουν στην αύξηση των θανάτων.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο 3ης δόσης του εμβολίου, είπε πως «είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook