Σε «καλό» αλλά όχι «ευθύ» δρόμο βλέπει την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφικό σενάριο» το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ΟΝΕ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, φέρεται να δήλωσε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, διευκρίνισε: \”δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ\”.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80 % επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%. «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook