Διευκολύνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών, που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό Νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μια ρύθμιση που θα αφορά σε διευκόλυνση για επιχειρήσεις που χρωστάνε, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία, ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών.

Η ρύθμιση εξετάζεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εμπόρων ΕΣΕΕ και επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) θα έχουν τις επόμενες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση των δημόσιων εσόδων από την υλοποίηση της ρύθμισης, καθώς τα χρέη περίπου 800.000 επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία υπολογίζεται ότι στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία πόρους περίπου 9 δις ευρώ.

Προς αυτήν τη κατεύθυνση κινείται και η συγκρότηση της ειδικής επιτροπής ρύθμισης εσόδων στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων, που θα ασχολείται με τη ρύθμιση των μεγάλων οφειλών προς τα Ταμεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook