Δυο εστιατόρια στα Χανιά, τρία στο Ρέθυμνο, ένα στο Ηράκλειο και πέντε στο Λασίθι

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2021 από το Αθηνόραμα, στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων.  

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό  την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49  βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Στην Κρήτη 11 εστιατόρια και στους τέσσερις νομούς διακρίθηκαν και παρέλαβαν βραβείο για την κουζίνα τους.

Αναλυτικά πρόκειται για τα ακόλουθα:

Κρήτη

  • Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare)  14,5/20
  • Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου)  14/20
  • Avli (Ρέθυμνο)  14/20
  • La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος)  14/20
  • Ferryman (Ελούντα)  14/20
  • Hasika (Ρέθυμνο) 14/20
  • Ο Λεβέντης  (Άνω Σταλός Χανίων)  14/20
  • Ονήσιμος  (Ηράκλειο)  14/20
  • Pelagos Seaside  (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
  • Taverna (Ελούντα)  14/20
  • Χρυσόστομος (Χανιά)  14/20

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τα εστιατόρια της Κρήτης με βαθμολογία 14/20 παρέλαβαν οι (από αριστερά) Μιχάλης Χάσικος, ιδιοκτήτης/σεφ “Hasika” (Ρέθυμνο, 14/20), Μιχάλης Ντουνέτας, σεφ “Ferryman” (Ελούντα, 14/20), Γιάννης Μπαξεβάνης, σεφ “La Bouillabaisse” (Ελούντα, 14/20), Βασίλης Λεωνίδου, σεφ “Avli” (Ρέθυμνο, 14/20) και Ιωσήφ Φραγκιαδάκης, ιδιοκτήτης “Αλέκος” (Ρέθυμνο, 14/20). Τα βραβεία απένειμε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Οινοπαραγωγός και Ιδιοκτήτης του Κτήματος Γεροβασιλείου. Δίπλα του ο παρουσιαστής της απονομής Γιώργος Καραμίχος.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τα εστιατόρια της Κρήτης με βαθμολογία 14/20 και 14,5/20 παρέλαβαν οι (από αριστερά) Σταύρος Κοκκινάκης, σεφ “Yacht Club” (Ελούντα, 14,5/20), Ονήσιμος Σαριδάκης, ιδιοκτήτης/σεφ “Oνηcιμοc” (Ηράκλςιο, 14/20), Γιάννης Τζωρτζάκης, ιδιοκτήτης του “Coriva Beach” για το “Pelagos Seaside” (Ιεράπετρα, 14/20), Ζάχος Παπαδάκης, σεφ “Taverna” (Αγ.Νικόλαος, 14/20) και Χρυσόστομος Ορφανουδάκης, ιδιοκτήτης/σεφ “Χρυσόστομος” (Χανιά, 14/20). Επίσης βραβεύθηκε το εστιατόριο “Λεβέντης” (Χανιά, 14/20). Τα βραβεία απένειμε η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της Metro ΑΕΒΕ. Μαζί τους στην σκηνή ο παρουσιαστής της τελετής Γιώργος Καραμίχος.

Τα βραβεία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αθήνα

  • Varoulko Seaside  16/20
  • Aleria 15/20
  • GB Roof Garden (Ξεν. Grande Bretagne)  15/20
  • Sense (Ξεν. AthensWas) 14,5/20
  • Artisanal Lounge & Gardens  14/20
  • Βασίλαινας  14/20

Θεσσαλονίκη

  • Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20
  • Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel)  14,5/20
  • Χαρούπι  14,5/20
  • Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency)  14/20
  • Το Μανιτάρι  14/20

Χαλκιδική

  • Ντομάτα (Ξεν. Sani Marina – Sani Resort)   15/20
  • Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort)   14,5/20
  • Μπουκαδούρα  14/20

Υπόλοιπη Μακεδονία 

  • Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω  (Λιτόχωρο Πιερίας)  14/20
  • Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας)  14/20
  • Κοντοσώρος  (Ξινό Νερό Φλώρινας)  14/20
  • Χάραμα  (Αρκοχώρι Ημαθίας)  14/20

Επτάνησα

  • Pomo D’Oro (Κέρκυρα)   14/20
  • Toula’s Gastronomy (Κέρκυρα)  14/20
  • The White House of Laurence Durrell  (Κέρκυρα)  14/20

Βόρειο Αιγαίο 

  • Καρυδιές (Σαμοθράκη)   14/20

Θεσσαλία

  • 6 Κλειδιά (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο)   14/20

Ηπειρός

  • Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα)  14/20

Δωδεκάνησα

  • Broadway (Κως) 14/20
  • Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος)  14/20
  • Μαυρίκος (Ρόδος)  14/20
  • Mylos (Ξεν. Atlantica Imperial Resort, Ρόδος)  14/20
  • Παράγκα  (Ρόδος)   14/20

Κυκλάδες

  • Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη)  15,5/20
  • Petra Restaurant  (Ξεν. Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20
  • Μαραθιά (Τήνος)  14,5/20
  • Mikrasia Restaurant (Μύκονος)  14,5/20
  • Alios Ilios (Ξεν.  Santo Maris, Σαντορίνη)  14/20
  • FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη)   14/20
  • Το Θαλασσάκι (Τήνος)  14/20
  • Ithaka (Ιος)  14/20
  • Ρόζας  (Σαντορίνη)  14/20

Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με το δικό του ιδιαίτερο στυλ, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων  σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα. 

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ,ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Υπεύθυνη Εταιρικής Ευθύνης  της ΔΕΘ HELEXPO Μαρία Συλλοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, , ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook