Είναι γνωστό ότι η Γαύδος ως ακριτικό νησί του νότου δεν διαθέτει πλεόνασμα αποθεμάτων νερού γι αυτό και η χρήση και κατανάλωση πρέπει να γίνεται με σύνεση και φειδώ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τοποθετήθηκαν κερματοδέκτες σε ντουζιέρες στην παραλία Σαρακήνικο, την πιο πολυσύχναστη για τα δεδομένα της Γαύδου, παραλία του νησιού, με τη μεγαλύτερη σπατάλη νερού.

Η απόφαση όμως αυτή προκάλεσε και την αντίδραση ορισμένων ελεύθερων κατασκηνωτών που θεώρησαν ότι υπάρχει “προσπάθεια εμπορευματοποίησης του ελεύθερου αγαθού” και “επίθεσης στη δυνατότητα ελεύθερης κατασκήνωσης” όπως αναφέρουν σε ουσιαστικά ανυπόγραφη ανακοίνωση καθώς φέρει γενική και αόριστη υπογραφή “συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών-τριων Γαύδου”.

Όπως εξήγησε στο Flashnews.gr η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, η τοποθέτηση κερματοδεκτών πρόκειται για παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας που υλοποιείται απλώς τώρα: «Ο λόγος που τοποθετήθηκαν οι κερματοδέκτες στις ντουζιέρες είναι γιατί δεν υπάρχει επάρκεια νερού. Είναι πολύ περιορισμένοι οι υδατικοί πόροι εδώ και κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν και οι επισκέπτες ότι θα πρέπει να μην υπάρχει σπατάλη. Αυτό λοιπόν ήταν ένα μέτρο για να περιορίσουμε τη σπατάλη που γινόταν στο νερό. Σε πολλά νησιά που έχουν θέμα με το νερό για να περιοριστεί η σπατάλη έχουν ληφθεί παρόμοια μέτρα.»

Όπως είπε μάλιστα η κα Στεφανάκη, η αντίδραση αυτή δεν προέρχεται από την τοπική κοινωνία ή από όλους τους κατασκηνωτές που μπορούν να κατανοήσουν το μέτρο αυτό αλλά από μια μικρή μεμονωμένη ομάδα ελεύθερων κατασκηνωτών. Όμως δε γίνεται το νερό να σπαταλείται αφειδώς. Γι’ αυτό και τοποθετήθηκε κερματοδέκτης στη ντουζιέρα στην παραλία Σαρακήνικο, στην οποία με μικρό αντίτιμο μπορεί κάποιος ελεύθερος κατασκηνωτής να καλύψει τις ανάγκες του κάνοντας το ντουζ τους.

Επιπλέον όπως ανέφερε η δήμαρχος Γαύδου, προχώρησαν σε δολιοφθορά στις ντουζιέρες με τους κερματοδέκτες, ρίχνοντας τα καλώδια και ανοίγοντας το κουτί. «Ως δήμος έχουμε κάνει ό,τι ενέργειες χρειάζονται για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να έρθει τεχνικός από Χανιά για να τα ξανασυνδέσει. Κάνουν ζημιά και δολιοφθορά σε έναν τόπο που έχει μια τοπική κοινωνία και στη συνέχεια βγαίνουν να διαμαρτυρηθούν από πάνω;» κατέληξε η κα. Στεφανάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook