Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν κάκωση κεφαλής

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες των δεκάδων θανάτων στο γηροκομείο Χανίων, μετά τις αποκαλύψεις για τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας που φιλοξενείτο στη δομή, αλλά και τη σύσταση ομάδας ιατρών-εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν ύποπτους θανάτους που σημειώθηκαν στο γηροκομείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η συγκρότηση της ομάδας των ιατρών κρίθηκε αναγκαία από την Ασφάλεια Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα, ώστε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον θάνατο ηλικιωμένης, για την οποία είχε διαταχθεί εκταφή της σορού της τον περασμένο Απρίλιο, μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης να εποπτεύσει ο ίδιος το ανακριτικό έργο.

Έτσι, ενώ το πιστοποιητικό θανάτου ανέφερε ως αιτία καρδιακή ανακοπή και οι συγγενείς της ηλικιωμένης είχαν ενημερωθεί από τους υπευθύνους του γηροκομείου ότι έπασχε από… ουρολοίμωξη, οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν «κάκωση κεφαλής σε ανένδοτη επιφάνεια (σ.σ.: που δεν υποχωρεί), η οποία σημειώθηκε από 48 έως 72 ώρες πριν από τον θάνατο».

«Τα αποτελέσματα έδειξαν κάκωση στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό προήλθε από χτύπημα σε ανένδοτη επιφάνεια ή από πτώση. Δηλαδή ή σε κάποιο αντικείμενο βρήκε το κεφάλι της ηλικιωμένης ή έπεσε και βρήκε σε ανένδοτη επιφάνεια. Είναι κάκωση και δεν είναι κάτι το παθολογικό. Το σημαντικό που μας έδειξε η ιστολογική εξέταση είναι ότι προήλθε από 48 έως και 72 ώρες πριν από τον θάνατο. Οπότε σχετίζεται με τον θάνατο. Είναι εύρημα το οποίο θα συνεκτιμηθεί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας», τονίζει μιλώντας στην «R» η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη.

Θάνατος-μυστήριο 

Η μητέρα του Μανώλη Χουρδάκη εισήχθη στο γηροκομείο στις 27 Ιανουαρίου 2020. Μέχρι και τον Μάρτιο, την επισκεπτόταν ο ίδιος κάθε πρωί και τα απογεύματα ο αδελφός του. Από τον Μάρτιο, όμως, λόγω πανδημίας το επισκεπτήριο δεν επιτρεπόταν. «Ηταν τότε που μας ενημέρωσαν ότι είχε ουρολοίμωξη, αλλά πήγαινε καλά, μέχρι που στις 23 Μαΐου 2020 μάς είπαν ότι πέθανε», είχε αναφέρει στην «R» ο κ. Χουρδάκης.

«Στην κηδεία, αποκαλύφθηκε ότι τα χέρια της ήταν μελανιασμένα, τυλιγμένα σε γάζες και στο κούτελο υπήρχε μια μεγάλη μελανιά», είχε προσθέσει. Με εισαγγελική παρέμβαση, πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού στις 22 Απριλίου 2021 και πριν από λίγες ημέρες οι ιστολογικές εξετάσεις φώτισαν τα πραγματικά αίτια του θανάτου της ηλικιωμένης. Με βάση τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για σύνταξη δικογραφίας, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως η «σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», αλλά και η «ανθρωποκτονία με δόλο, διά παράλειψης και κατά συρροή».


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook