Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το δέρμα να εμφανίζει πανάδες τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες μετά μπορεί και να εξαφανιστούν μόνες τους.

Συνήθως οι πανάδες εμφανίζονται στο πρόσωπο, σε άτομα άνω των 40 ετών και σε όσους έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστούν και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Οι πανάδες είναι επίπεδες κηλίδες καφέ χρώματος που αναπτύσσονται στο δέρμα. Πρόκειται για δυσχρωμίες σε διάφορα μεγέθη, ενώ η ένταση του χρώματός τους μπορεί να ποικίλει. Το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και ασαφές και μοιάζει με μπάλωμα.

Εντοπίζονται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως είναι το μέτωπο, τα μάγουλα, τα ζυγωματικά, η μύτη και το πηγούνι, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στους ώμους, στο ντεκολτέ και στα χέρια. Το πρόβλημα με τις πανάδες είναι αισθητικό και δε σχετίζονται με κάποια πάθηση.

Η αιτία πίσω από τις πανάδες είναι η δυσλειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας που παράγουν μελανίνη, με αποτέλεσμα να προκαλείται χρωματική ανομοιομορφία.

Η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης των πανάδων είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς καθόλου αντηλιακό ή χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία. Γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι η περίοδος που γίνονται περισσότερο εμφανείς. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα πανάδες και κατά την εγκυμοσύνη για ορμονικούς λόγους. Τα οιστρογόνα διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία με ορμόνες ή λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Επίσης κάποια αρώματα με συγκεκριμένα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν την εμφάνιση πανάδων. Με το πέρασμα της ηλικίας εμφανίζονται περισσότερες πανάδες, οι γεροντικές κηλίδες.

Αντιμετώπιση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πανάδες μπορεί να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν από μόνες τους τον χειμώνα. Αν όμως έχουν μόνιμο χαρακτήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λευκαντική κρέμα. Όσο νωρίτερα τις αντιμετωπίσετε, τόσο λιγότερες παρεμβάσεις θα χρειαστεί να κάνετε.

Οι λευκαντικές κρέμες περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες που στόχο έχουν την αναστολή της παραγωγής μελανίνης ή την αποτροπή της εναπόθεσή της στα κερατινοκύτταρα. Περιέχουν επίσης ήπια οξέα που μειώνουν τις χρωματικές αλλοιώσεις. Ανάμεσα στις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις λευκαντικές κρέμες είναι η βιταμίνη C και τα ρετινοειδή.

Πολλές λευκαντικές κρέμες παρασκευάζονται στο φαρμακείο εξατομικευμένα με τις ουσίες να αναμειγνύονται σε διάφορες συγκεντρώσεις σύμφωνα με ιατρική συνταγή και εφαρμόζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η εφαρμογή της λευκαντικής κρέμας γίνεται τοπικά τις βραδινές ώρες στα σημεία των πανάδων και για χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει 3-4 μήνες το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Η λευκαντική κρέμα θα πρέπει να αποφεύγεται το καλοκαίρι καθώς τα συστατικά της μπορεί να είναι φωτοευαίσθητα και να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό δεν ενδείκνυται η εφαρμογή λευκαντικής κρέμας ή κάποιο χημικό πίλινγκ επειδή οι ουσίες που χρησιμοποιούνται διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα.

Η χρήση της αντηλιακής κρέμας προσώπου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι σημαντική για την πρόληψη των πανάδων. Έτσι θα προλάβετε την εμφάνιση νέων πανάδων, ενώ οι υπάρχουσες θα γίνουν λιγότερο έντονες.

Πηγή: www.y-o.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook