Τι αναφέρουν οι Πολιτιστικοί Συλλογοι Τσιβαρα, Ντουλιανών, Γαβαλοχωρίου, Τοπικό Συμβούλιο Καλυβών.

Οι υπογράφοντες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, εκφράζουμε την ανησυχία και την αμηχανία των κατοίκων της περιοχής απέναντι στο αυξανόμενο και αδικαιολόγητο πείσμα της Δημοτικής Αρχής να φέρει τον ΣΜΑ Αποκορώνου, στην πρόσοψη των χωριών μας, σε σημείο που υποχρεωτικά διέρχεται ο κάθε κάτοικος, μόνιμος ή φιλοξενούμενος, ακριβώς έξω από το χωριό του Τσιβαρά.

  Το σημείο που έχει έχει επιλέξει και προτείνει η παρούσα δημοτική αρχή έχει προταθεί χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο,βαίνοντας πεισματικά αντίθετα με την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Αποκορωνα, αγνοώντας επιδεικτικά τις απορριπτικές αποφάσεις των Δημοτικων Συμβουλίων.

  Η δικαιολογία “είναι χωράφι του Δήμου και που να τρέχουμε να βρούμε τώρα άλλο” είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη τόσο σαν ρήση όσο και σαν τρόπος σκέψης. 

  Η οριακή νομοτυπία του ΣΜΑ ισορροπεί κυριολεκτικά ανάμεσα στα όρια δυο οικισμών με απόκλιση λίγων μέτρων. Δεν παύει όμως να είναι στην καρδιά της οδικής αρτηρίας που ενώνει τα χωριά της περιοχής, και να εγείρει τεράστια ερωτήματα το ζήτημα της προσβασιμότητάς του.

  H πρόσβαση των τεράστιων οχημάτων στα οποία στηρίζεται η χρησιμότητα του ΣΜΑ, δεν είναι δυνατόν να χαραχτεί στον προτεινόμενο απροσπέλαστο αγροτικό δρόμο. Η πρόσβαση σε ένα ΣΜΑ καθορίζει την τοπογραφία του, γιαυτό και είναι αυτονόητο να τοποθετούνται σε σημεία κοντά στην Εθνική Οδό, και όχι διαμέσου του στενού επαρχιακού δικτύου.

  Απαιτούμε να γίνει σωστή χωροθέτηση του ΣΜΑ του Δήμου μας. Η μελέτη που υπάρχει αυτή την στιγμή και αποτελεί την σημαία της Δημοτικής Αρχής είναι μελέτη τοποθέτησης του ΣΜΑ στο προεπιλεγμένο σημείο.

-Δεν είναι χωροθέτηση του ΣΜΑ σε επίπεδο Δήμου.

-Δεν υπάρχει μελέτη πρόσβασης και διέλευσης των οχημάτων.

-Δεν επιλέχθηκε το σημείο στον Τσιβαρά επειδή κάποια μελέτη συνδύασε τις προδιαγραφές ,τις απαιτήσεις του Δήμου και την γεωγραφία-κεντροβαρικότητα του κατάλληλου σημείου.

  Μια τέτοια μελέτη δεν υπήρξε ποτέ.

Γιατί άραγε επιλέχθηκε αυτό το οικόπεδο;

Επιλέχθηκε γιατί “αυτό είχαμε αυτό βάλαμε”;

Καταγγέλλουμε ότι η Δημοτική Αρχή υποβαθμίζει πολύτιμες περιοχές πολιτιστικού, ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

  Η εξοργιστική αυτή πρακτική, μας βρίσκει όλους ενωμένους και αντίθετους.

Καλούμε λοιπόν την έναρξη –επιτέλους – μιας νόμιμης διαδικασίας για την επιλογή οικοπέδου για την δημιουργία ΣΜΑ στον Αποκόρωνα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες, χωρίς αδιαφάνεια, και παρατυπίες.

  Μια επιλογή που θα πληρεί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, και θα σέβεται την επιστήμη, τους κάτοικους και την νοημοσύνη τους

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook