Χιλιάδες κρούσματα, αλλά περιορισμένος αριθμός θανάτων. Αρχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όμως προς το παρόν όχι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Ποια σενάρια εξετάζουν οι επιστήμονες για την εξέλιξη του μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Τριακόσιες ημερήσιες εισαγωγές ασθενών αναμένουν μέχρι τέλος Ιουλίου οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τη μελέτη των μαθηματικών μοντέλων εξομοίωσης. Όπως λέει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, μικρή αύξηση θα υπάρξει στις διασωληνώσεις και τους θανάτους, όμως, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων χωρών (Ισραήλ και Βρετανία), με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών ενδέχεται να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.

“Η πρόβλεψή μας είναι ότι μέχρι τέλος του μηνός Ιουλίου θα φτάσουμε μέχρι τις 300 εισαγωγές ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλωθεί μέχρι τότε περίπου το 40% με 50% της συνολικής δυναμικότητας του συστήματος Υγείας, στην περίθαλψη ασθενών με Covid”, τονίζει ο Καθηγητής.

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, αλλά σε νέους

Οι μεταλλαγμένοι και πιο “έξυπνοι” ιοί εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία ανάμεσα σε νέους παραθεριστές, που κάνουν τις διακοπές τους σε τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη κινητικότητα, δηλαδή στα νησιά.

Στη μέση του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, τα κρούσματα έφτασαν χθες Τρίτη (20/7) τα 3.565 σε όλη την Επικράτεια, επιβαρύνοντας σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

Η νέα εικόνα που διαμορφώνεται σταδιακά είναι αυτή της “επιδημίας στους νέους” με μικρή επιβάρυνση, ωστόσο, στους ηλικιωμένους, που είναι και οι πιο ευάλωτοι στα βαριά συμπτώματα της Covid-19. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του τοίχους της ανοσίας που συναντά ο ιός, στη διαδρομή του προς στις εμβολιασμένες μεγαλύτερες ηλικίες.

“Και σε άλλες χώρες το ίδιο συμβαίνει. Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν έχουμε αύξηση των διασωληνώσεων και θανάτων. Αν συμβεί και εδώ αυτό το σενάριο θα αντιμετωπίσουμε μια διαχειρίσιμη κατάσταση και μπορούμε να πάμε έτσι μέχρι το φθινόπωρο”, σημειώνει ο επιστήμονας.

Διαταράσσεται σταδιακά το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων στα νοσοκομεία

Οι νέοι ακόμη και εάν εμφανίσουν βαρύτερα συμπτώματα, δύσκολα εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με κυρίαρχο σύμπτωμα τον υψηλό πυρετό στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, παρουσιάζουν μειωμένη χρονική διάρκεια νοσηλείας στα απλά τμήματα Covid-19 και παίρνουν εξιτήριο το πολύ εντός 7 ημερών, με μέσο όρο τις 3 με 4 ημέρες. Έτσι, το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται.

Ωστόσο, υπάρχει αργή αλλά σταθερή μετατόπιση των μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 50 ετών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σταδιακά το ισοζύγιο εισητηρίων – εξιτηρίων και να ανοίγουν νέα τμήματα Covid-19, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες για απλή και όχι εντατική νοσηλεία ασθενών.

“Δεν είναι μόνο ότι μπαίνουν περιστατικά, βγαίνουν κιόλας από τα νοσοκομεία πολλά περιστατικά”, εξηγεί ο κ. Νίκος Τζανάκης και συνεχίζει: “Εξαρτάται από το τι νοσηλείες θα δώσει αυτό το κύμα. Θα δώσει νοσηλείες πολλές ή δεν θα δώσει. Εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη, από το εάν θα μολύνει πολλούς ανθρώπους πάνω από 50 ετών, γιατί τώρα έχουμε στην πλειονότητα ανθρώπους μικρούς. Όλα αυτά παίζουν ρόλο”, αναφέρει ο ίδιος.

Τα χιλιάδες κρούσματα, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να μη δημιουργήσουν επιβάρυνση στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στα νησιά εξαιτίας της δυσκολίας στη διαχείριση των νοσούντων, που χρήζουν απομόνωσης σε καταλύματα καραντίνας.

Ο Καθηγητής κ. Τζανάκης, είναι αισιόδοξος: “Σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 300 εισαγωγές ανά ημέρα. Υποθέτω θα έχουμε και 1.000 εξιτήρια. Δηλαδή, θα έχουμε 2 χιλιάδες νοσηλευόμενους, οι οποίοι είναι γύρω στο 30% της ισχύος των κλινών Covid του συστήματος Υγείας μας. Δεν είναι πάρα πολλοί. Είναι διαχειρίσιμο”, όπως σημειώνει.

Θα υπάρξει αύξηση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους

Αύξηση, αλλά μάλλον σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αναμένεται εντός του καλοκαιριού και στις διασωληνώσεις. Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, ωστόσο σύμφωνα με τον ειδικό, ότι τις τελευταίες ημέρες ανακόπηκε η πτωτική πορεία του αριθμού των διασωληνωμένων.

“Οι διασωληνώσεις δείχνουν ότι έχουν μια στασιμότητα. Άρα αυτοί που δυστυχώς πεθαίνουν και αυτοί που αποσωληνώνονται είναι σε μια ισορροπία με τις νέες διασωληνώσεις, που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν αυξηθεί λιγάκι οι νέες διασωληνώσεις. Αυτό είναι υπό μία έννοια ανησυχητικό. Αλλά μη νομίζετε ότι δεν θα υπάρχει και μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ, θα έρθει. Το θέμα θα είναι να είναι διαχειρίσιμη και να μην έχουμε και μεγάλη αύξηση στους θανάτους. Δηλαδή να έχουμε ένα πανδημικό κύμα, μόνο με πολλά κρούσματα”, αναφέρει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τι θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού

Ακόμη κι αν ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, η επόμενη δοκιμασία θα έρθει στο τέλος της σεζόν. Τότε που οι νεότεροι θα επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές. Αν στην επιστροφή τους στο σπίτι δεν συναντήσουν εμβολιασμένους γονείς και παππούδες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο ιός να διασπαρεί στις πιο ευάλωτες ηλικίες, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη:

“Το πιο σημαντικό για μένα είναι να δούμε, όταν θα γυρίσουν όλοι οι παραθεριστές στα σπίτια τους, εκεί στα μέσα με τέλη Αυγούστου, εάν θα φέρουν τις μολύνσεις ενδοοικογενειακά και τι θα γίνει με τους μεγαλύτερους. Θα δούμε δηλαδή την επίπτωση αυτού του κύματος στους άνω των 40 – 50 ετών, τους ανεμβολίαστους. Γιατί οι εμβολιασμένοι θα το περάσουν ελαφριά”.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τους πρώτους ηλικιωμένους πολίτες άνω των 75 ετών που εμβολιάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Στις ηλικίες αυτές, η ανοσία έχει την τάση να φθίνει ευκολότερα από αυτή των νεότερων. Μένει να αποδειχθεί επιστημονικά, εάν θα πρέπει και οι ηλικιωμένοι να ενταχθούν στις ομάδες των ανθρώπων που θα πρέπει να λάβουν και τρίτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη.

“Από τις νοσηλείες ορισμένων ανθρώπων που είναι εμβολιασμένοι βλέπουμε πως υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι πάνω από 75 και 80 ετών με κάποια υποκείμενα νοσήματα που φαίνεται, ενώ έχουν διπλό εμβολιασμό παρά ταύτα να νοσούν και να νοσηλεύονται κιόλας. Φαίνεται ότι η ηλικία μειώνει την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο και ίσως αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα το καλύψουμε με μία τρίτη δόση στους ηλικιωμένους, μαζί με τις ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό θα περιμένουμε οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα το δούμε αν σε αυτό το κύμα αρρωστήσουν ηλικιωμένοι εμβολιασμένοι με διπλό εμβόλιο”, λέει ο ίδιος.

Θα καταφέρουμε με τον εμβολιασμό να μετατρέψουμε την Covid-19 σε μια «αθόρυβη» ίωση;

Η πίεση του υγειονομικού συστήματος είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για την ομαλή ή μη πορεία της πανδημίας, αλλά και αυτό που θα καθορίσει τα μελλοντικά lockdown.

Ο κ. Νίκος Τζανάκης, εξηγεί: “Όλο το μυστικό είναι στο πόσο θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα. Αν έχουμε μόνο κρούσματα ήπια λόγω του εμβολιασμού -ακόμα και πολλά να είναι- και δεν έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα κι έχει μετατραπεί η νόσος σε μία απλή ίωση που δίνει μεν συμπτώματα και μολύνσεις, αλλά δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, αυτό θέλουμε. Να μετατρέψουμε τον ιό, σε μια -ας το πούμε- αθόρυβη και απλή ίωση. Αν το έχουμε καταφέρει αυτό θα είμαστε πολύ καλά. Γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο δεκαπενθήμερο για να δούμε πως θα πάνε οι νοσηλείες και κυρίως πως θα πάνε οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι”, καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook