Όλη η Κρήτη σε επίπεδο ετοιμότητας 3

Άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής σήμερα, η περιφερειακή ενότητα Χανίων , εκτός από τον δήμο Γαύδου και η η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο επίπεδο ετοιμότητας τρία (πορτοκαλί).

Θυμίζουμε ότι ήδη οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
• αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
• πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
• πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Το 99% των πολιτών που διασωληνώθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

Επιπλέον από τον κ. Χαρδαλιά ανακοινώθηκε ότι καθίστανται υποχρεωτικά δύο test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια φορά με αυτή του rapid.

Τέλος η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους. «Αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», είπε για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας».

Κατόπιν η καθηγήτρια έκανε έκκληση: «Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών». Πρόσθεσε δε ότι το 99% των πολιτών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Δείτε την ενημέρωση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook