Το κόμπλεξ για το σώμα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση εμφανίζονται συχνότερα κατά την εφηβεία… αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως και την ενήλική ζωή.

Μπορεί τα συναισθήματα αυτά να διαφέρουν, ανάλογα με τη σχέση που έχει ο κάθε ένας με το σώμα του. Και σε αυτό το σημείο μπορεί να υπάρξουν εμμονές σχετικά με το βάρος, το ύψος, τις αναλογίες, συγκριτικά με άλλους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, ύψους, κ.λπ.

Μάθετε πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και πώς να αποδεχτείτε τον εαυτό σας…

Δεν σας αρέσει η εξωτερική σας εμφάνιση;

Το σώμα μας είναι θα λέγαμε η «βιτρίνα» του εαυτού μας: μας προστατεύει και ταυτόχρονα μας εκθέτει στα μάτια εκείνων που βρίσκονται γύρω μας. Το πρόβλημα είναι ότι η ιδέα μας για το σώμα μας σπάνια ταιριάζει με αυτή που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τόσο πολύ άβολα με το σώμα τους που σχεδόν αποφεύγουν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

Εάν αυτή η άποψη που έχετε για εσάς και το σώμα σας δεν συνάδει με την πραγματικότητα, τότε αναμφίβολα θα πρέπει να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι, ώστε να μην διανύσετε το μονοπάτι της χαμηλής αυτοεκτίμησης και του κόμπλεξ για το σώμα σας.

Δύσκολη εφηβεία…

Η εφηβεία είναι η περίοδος όπου ο έφηβος αφήνει το παιδικό του «κέλυφος» και ουσιαστικά δεν είναι ακόμη σε θέση να φορέσει ένα ενήλικο «κέλυφος».

Η νέα ανατομία του σώματος και των χαρακτηριστικών του προσώπου, σε συνδυασμό με τις πρωτόγνωρες αισθήσεις της εφηβείας, μπορεί μερικές φορές να ενοχλήσουν έναν έφηβο και σαν αποτέλεσμα να διακατέχεται από μία άρνηση αποδοχής και έγκρισης αυτών των αλλαγών.

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει κίνδυνος διαταραχής του συναισθηματικού κόσμου του έφηβου, αμφιβολία ως προς τις επιθυμίες, τη σεξουαλικότητά του, κ.λπ.

Προκειμένου να είναι αποδεκτός από το κοινωνικό σύνολο, αισθάνεται ότι πρέπει να είναι όμοιος με τους άλλους ή έστω με αυτούς που θεωρεί πρότυπα. Έτσι, ο έφηβος αισθάνεται εγκλωβισμένος σε ένα μοντέλο που βασίζεται στα κριτήρια του κοινωνικού περίγυρου, στη μόδα, κ.λπ.

Πάντως, το όλο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης και της αποδοχής κατά την εφηβεία είναι ένα κρίσιμο μεταβατικό στάδιο το οποίο οι γονείς θα πρέπει να χειριστούν με λεπτότητα.

Ενθάρρυνση από τους κηδεμόνες

Κατά την εφηβεία, αρχίζει να δημιουργείται το χάσμα μεταξύ της ιδανικής εξωτερικής εικόνας και αυτής του πραγματικού μας σώματος. Αλλά αυτή η περίοδος μπορεί να ξεπεραστεί ομαλά και εύκολα εάν στο περιβάλλον σας υπάρχει εύνοια και ενθάρρυνση από τους γονείς σας ή τα αδέρφια σας για την εξωτερική σας εμφάνιση.

Καθ’ αυτόν τον τρόπο, το παιδί χτίζει σιγά σιγά την αυτοεκτίμησή του με αυτό που λαμβάνει από το ενδοοικογενειακό του περιβάλλον. Θα βοηθήσουν πολύ εάν και οι ίδιοι οι γονείς λόγου χάρη είναι άνετοι με την εικόνα τους και εκτιμούν τόσο το παιδί τους όσο και το σώμα τους. Έτσι, η κριτική των γονέων ή από τους γύρω, όπως: «είσαι παχύς», «είσαι κοντός», κ.λπ. υπονομεύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, λάβετε υπόψη ότι κατά την εφηβεία, το σώμα είναι το μέσο έκφρασης και το εργαλείο του αισθησιασμού. Μια οικογενειακή ατμόσφαιρα χαλαρή και άνετη σε σχέση με τη σεξουαλικότητα, επιτρέπει την καλύτερη αποδοχή του σώματος του εφήβου κατά την εφηβεία.

Τα κόμπλεξ καταπολεμούνται μαθαίνοντας σιγά σιγά να αδιαφορείτε για την κακεντρεχή γνώμη των άλλων, να αγνοείτε τα «μισά» βλέμματα… και ξεφεύγοντας από την εικόνα που σας «έδωσαν» κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Σίγουρα πρόκειται για μία μακροχρόνια διαδικασία, η οποία δεν πραγματοποιείται από τη μία ημέρα στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση, εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε βοήθεια από έναν ειδικό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του!

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας, να αγαπήσετε το σώμα σας, να λατρέψετε τον εαυτό σας, και να είστε απόλυτα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι με την εικόνα σας.

Σε άλλες περιπτώσεις… ο έρωτας κάνει τα θαύματα του! Είναι η στιγμή που γνωρίζετε έναν άνθρωπο, ο οποίος σας «στολίζει» από το πρωί έως το βράδυ με κομπλιμέντα! Και αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να σας τονωθεί το ηθικό και να αισθανθείτε όμορφοι και μοναδικοί!

Πηγή: y-o.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook