«Μαύρα» και χωρίς χιόνι θα είναι τα Χριστούγεννα στο Ροβανιέμι, την  πατρίδα του Άγιου Βασίλη μέχρι το 2050, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Σκωτίας για τις Ορεινές Περιοχές και τα Νησιά (UHI).

Το ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο Clim-ATIC, επικεντρώθηκε στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στις μικρές κοινότητες και ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες έπειτα από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Φινλανδίας, μέχρι το 2050 οι θερμοκρασίες στη Λαπωνία θα έχουν αυξηθεί κατά 3,8 βαθμούς Κελσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται αύξηση των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών της άνοιξης, καθώς και λιγότερα χιόνια.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Clim-ATIC αξιοποίησε αυτά και άλλα δεδομένα για να προβλέψει τις επιπτώσεις στην τουριστική αγορά της Λαπωνίας και να προετοιμάσει χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών.

Σύμφωνα με το econews, τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πατρίδα του Άγιου Βασίλη παρουσίασε σε άρθρο του σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο ερευνητής Clive Bowman που συμμετείχε στο project.

«Οι ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει στην αγορά τουρισμού το λιώσιμο των χιονιών και οι πλημμύρες που θα προκύψουν προκαλούν ανησυχία», επισημαίνει ο ερευνητής.

«Όσο το μόνιμο στρώμα χιονιού στο Ροβανιέμι μειώνεται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μαύρα Χριστούγεννα» προσέθεσε, διεκρινίζοντας ότι από εδώ και στο εξής οι χειμώνες με λιγότερο χιόνι θα είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook