Πώς εκδηλώνεται ο πόνος που σχετίζεται με το νεφρό. Ποια άλλα ύποπτα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν. Πόσο συχνά προκαλείται η οσφυαλγία από νεφρολογική διαταραχή. Τι λέει ένας ειδικός από το Χάρβαρντ.

Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν επίμονο πόνο στη μία πλευρά της μέσης τους αναρωτιούνται μήπως τελικά οφείλεται σε πρόβλημα στο νεφρό τους. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Και πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει αν όντως ο πόνος στη μέση του οφείλεται στο νεφρό του;

«Οι νεφροί βρίσκονται ψηλότερα στο πίσω μέρος του σώματος απ’ ό,τι συνειδητοποιεί ο περισσότερος κόσμος. Γι’ αυτό τον λόγο ο πόνος στη μέση, που είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, δύσκολα θα προκληθεί από τους νεφρούς. Οι πιθανότερες αιτίες του είναι κάποιος μυϊκός σπασμός ή θλάση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε  πρόβλημα που σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη», λέει ο Dr. Howard E. LeWine, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αποκλείεται η αιτία να είναι ένα νεφρικό πρόβλημα».

Όταν ο πόνος στη μέση σχετίζεται με τους νεφρούς, οι ασθενείς τον νιώθουν ψηλότερα από το συνηθισμένο. Επιπλέον, εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα από τα αναμενόμενα.

Αν, λ.χ., η αιτία είναι μία πέτρα του νεφρού (νεφρολιθίαση) που μετακινήθηκε στον ουρητήρα και του προκάλεσε απόφραξη, ο ασθενής θα εκδηλώσει κολικό του νεφρού. Ο κολικός του νεφρού προκαλεί αφόρητο πόνο που έρχεται σε κύματα (παροξύνσεις) και δεν είναι σταθερός όπως ο πόνος στη μέση. Επιπλέον, ο πόνος του κολικού δεν περιορίζεται στο πίσω μέρος του σώματος. Συνήθως αντανακλάται προς τα πλάγια του σώματος και στο πρόσθιο τμήμα του, χαμηλά στην κοιλιά.

Αντίστοιχα, αν ένας ασθενής έχει λοίμωξη του νεφρού (πυελονεφρίτιδα) σχεδόν πάντοτε ο πόνος στη μέση του θα συνοδεύεται με πυρετό. Επιπλέον, ο πόνος θα είναι πλευρικός.

Τι να κάνετε

Αν νιώθετε πόνο ψηλά στη μέση σας (σχεδόν πίσω από τις πλευρές σας) στο ύψος των νεφρών, συμβουλευθείτε έναν γιατρό, συνιστά ο Dr. LeWine. Εκείνος θα σας εξετάσει για να εντοπίσει τυχόν σημεία ευαισθησίας. Αναλόγως με τα ευρήματα ενδέχεται να ζητήσει αναλύσεις αίματος και ούρων για να αξιολογήσει τη νεφρική λειτουργία τους. Μπορεί επίσης να συστήσει ένα υπερηχογράφημα ή και αξονική τομογραφία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook