Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί λίγο λιγότερα από 2.500 κρούσματα και δυο θάνατοι

Το Μπουτάν κατάφερε να εμβολιάσει κατά της Covid-19 τη μεγάλη πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού του, που έλαβε τη δεύτερη δόση σε μια εκστρατεία-αστραπή που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα η οποία κατέστη εφικτή χάρη στη μαζική εισροή δόσεων εμβολίων με τη μορφή δωρεών από το εξωτερικό, σε ένα «success story» εμβολιαστικής εκστρατείας σύμφωνα με την Unicef.

Πάνω από 454.000 δόσεις χορηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο μικρό βασίλειο των Ιμαλαΐων, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 85% του ενήλικου πληθυσμού, που ανέρχεται σε περισσότερα από 530.000 άτομα.

Ο εκπρόσωπος της Unicef στο βασίλειο, ο Γουίλ Παρκς, χαιρέτισε αυτήν την εκστρατεία χαρακτηρίζοντας την χθες ένα «σπουδαίο ‘success story’ για το Μπουτάν».

«Έχουμε πραγματικά ανάγκη έναν κόσμο όπου χώρες που έχουν πλεονάσματα δόσεων εμβολίων να τις διανείμουν σε εκείνες που δεν έχουν ακόμη λάβει δόσεις», τόνισε ο Παρκς στο Γαλλικό Πρακτορείο στην πρωτεύουσα Τίμφου.

Στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, το Μπουτάν είχε χρησιμοποιήσει ταχύτατα τις περισσότερες από τις 550.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που του χορήγησε η Ινδία, πριν η τελευταία αναγκαστεί να σταματήσει τις εξαγωγές λόγω ενός καταστροφικού κύματος της πανδημίας.

Το βασίλειο, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, είχε κάνει τότε έκκληση για δωρεές ώστε να μπορέσει να χορηγήσει εγκαίρως τις δεύτερες δόσεις. Στα μέσα Ιουλίου, έλαβε περίπου 500.000 δόσεις του εμβολίου Moderna που χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ μέσω του διεθνούς μηχανισμού Covax και 250.000 δόσεις AstraZeneca από τη Δανία.

Περισσότερες από 150.000 δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Sinopharm που αποστέλλονται από την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Κίνα πρόκειται να φτάσουν στη μικρή χώρα της Νότιας Ασίας, με πληθυσμό 770.000 κατοίκους.

Η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αγόρασε επίσης 200.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer, για παράδοση αργότερα φέτος.

Από την αρχή της πανδημίας το Μπουτάν έχει καταγράψει λίγο λιγότερα από 2.500 κρούσματα της Covid-19 και δύο θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook