Η αύξηση είναι μεγάλη στον Άγιο Νικόλαο και σημαντική στις άλλες τρεις πόλεις

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 26 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου 2021.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα (10/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. 

Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στο Ρέθυμνο έως +186% στον Άγιο Νικόλαο. Σταθεροποιητικές τάσεις με στατιστικά μη σημαντικές μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+16%), στην Ξάνθη (+5%), στη Θεσσαλονίκη (-11%) και στην Αλεξανδρούπολη (-12%). 

Μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα, ενώ μη ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook