Οι Γιορτές Ρόκκας ξεκίνησαν, και βρίσκονται στην πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεών τους. 

Στις 30 Ιουλίου, στην Τελετή Έναρξης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τους Στάθη Δρογώση, Αγάπη Διαγγελάκη και Βύρωνα Τσουράπη ενθουσίασαν το κοινό και μας συμπαρέσυραν στο μουσικό τους ταξίδι με ένα σύνολο τραγουδιών, σε μία μουσική παράσταση με διαχρονικές επιτυχίες μα και νέες συνθέσεις. Ήταν μία συναυλία με τραγούδια αγαπημένα, που δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα που είχε λείψει τόσο από τα χωριά όσο και από τους θεατές.

Η πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων βρίσκεται εν εξελίξει, με τα εργαστήρια κατασκευής Lantern και λιθοξοΐας, υπό την καθοδήγηση των Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο και Γιώργου Μαρτσάκη αντίστοιχα, να γεμίζουν τα χωριά με τέχνη και ανθρώπους.

Στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη δράση θεάτρου Κερά Μια Σκηνή, κατά την οποία ολόκληρο το χωριό της Κεράς θα μεταμορφωθεί για μία ακόμη φορά σε μία τεράστια θεατρική σκηνή, φιλοξενώντας για πρώτη φορά πρωτότυπα θεατρικά έργα. Ένα τριήμερο γεμάτο θέατρο αλλά και παράλληλες δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με χορό, θέατρο και συζητήσεις. Συγκεκριμένα, την δράση θεάτρου Κερά Μια Σκηνή συμπληρώνει ένα σύνολο από παράλληλες δράσεις, με παραμύθια και εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά, δρώμενα χορού για μικρούς και μεγάλους, και ομιλίες και συζητήσεις για όλους.

06 έως 08 Αυγούστου 18:00-00:00/ Κερά

Για τρίτη χρονιά στις Γιορτές Ρόκκας, το χωριό της Κεράς μετατρέπεται σε μια τεράστια σκηνή και φιλοξενεί σύντομα παραστατικά δρώμενα με τη δραματουργία να στρέφεται γύρω από την Αντωνούσα Καστανάκη, την ηρωίδα του χωριού. Σε σύμπραξη με το Greek Play Project και την Ειρήνη Μουντράκη, αναθέσαμε σε πέντε συγγραφείς να γράψουν πρωτοτυπα πρωτότυπα θεατρικά έργα, βασισμένα στη ζωή της Αντωνούσας, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Κερά την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση στην οποία η Αντωνούσα Καστανάκη είχε καθοριστική δράση. 

Η Αντωνούσα Καστανάκη από την Κερά είναι ένα σύμβολο: Σύμβολο ελευθερίας, σύμβολο του ανυπότακτου πνεύματος, του ανθρώπου που μάχεται ενάντια σε κάθε είδους και οποιασδήποτε μορφής καταπίεση. Σύμβολο ενός ασυμβίβαστου πλάσματος που δεν υποτάχθηκε σε αυτά που του όριζε η συνθήκη της ζωής του, το φύλο ή η φύση του, η εποχή και οι συγκυρίες. 

Το σημείο συνάντησης της Ιστορίας και του Μύθου είναι η σκηνή. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να φέρουμε την Αντωνούσα επί σκηνής, τη δική μας Ιωάννα της Λωρραίνης, και να συλλογιστούμε πάνω στη ζωή και τις επιλογές της. Η πρόκληση ήταν μεγάλη. Το υλικό τόσο της ζωής της όσο και του μύθου της γίνεται η πρώτη ύλη για να γραφτούν νέα πρωτότυπα θεατρικά έργα. Αναπλάθεται, μετουσιώνεται και το παράδειγμά της γίνεται έμπνευση και προβληματισμός. Γίνεται η αφορμή για επαναπροσδιορισμό, για απολογισμό και αφετηρία νέων επαναστάσεων. Μια διάσημη φωτογραφία της βγαλμένη σε ένα φωτογραφείο της Αθήνας, λήμματα σε λεξικά, ιστορικά και επιστημονικά κείμενα, κείμενα στο διαδίκτυο, αφηγήσεις απογόνων και ανθρώπων του χωριού – θραύσματα μνήμης, τα ερείπια του σπιτιού της. Αυτό είναι το υλικό στο οποίο χρειάστηκε να βουτήξουμε με τους συγγραφείς Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννη Σολδάτο, Πέλα Σουλτάτου και Δημήτρη Φοινίτση στους οποίους ανατέθηκαν τα έργα για να αναδυθούν φέρνοντας μαζί τους στο φως την Αντωνούσα, μια ηρωίδα που μιλάει στο σήμερα. 

Θέατρο μέσα στην κοινότητα, θέατρο συμμετοχικό και διαδραστικό, θέατρο που ενεργοποιεί και ενδυναμώνει. 
 
Τα θεατρικά έργα θα εκδοθούν από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Κερά Μια Σκηνή – Η ΑΝΤΩΝΟΥΣΑ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου 
Δραματουργία: Ειρήνη Μουντράκη / Greek Play Project
Συγγραφείς: Άκης Δήμου
Σοφία Καψούρου
Γιάννης Σολδάτος
Πέλα Σουλτάτου
Δημήτρης Φοινίτσης
Σκηνική Επιμέλεια: Ξανθή Κόντου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Λύκος
Κινησιολογία: Βασιλική Ντουντουλάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου
Βοηθοί Παραγωγής: Dina Kobrosly
Amjad Al-Mestarihy
Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη 

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Καλλιτέχνες: Θεώνη Κουτσουνάκη, Σίσσυ Δαμουλάκη, Σοφία Καψούρου, Νικόλας Χανακούλας, Ιώ Ασηθιανάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δήμητρα Μάζη, Μιχάλης Παρασκάκης, Στελλίνα Ιωαννίδου, Μαίρη Αθανασίου, Στέλλα Σκορδαρά, Γρηγορία Οικονομάκη, Αγγελική Κουρνιδάκη, Ιωάννης Ασημακουλας

ΔΡΩΜΕΝΑ ΧΟΡΟΥ

Καλλιτέχνες: Κέλλυ Νικολακάκη, Στέλλα Μαρία Καστανάκη, Άρια Σταματάκη
Στα χορευτικά δρώμενα συμμετέχουν η μουσικός Τζωρτζίνα Τσοντάκη και οι μουσικοί της Rotonda υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Λεωνίδα Λαϊνάκη: Άρης Ζουριδάκης, Άρης Βλαχάκης, Πέτρος Περάκης, Παναγιώτης Δαρμαράκης, Βασίλης Στρατουδάκης, Ανέστης Κουρτίδης.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

● Παραμύθι για παιδιά- Η κόρη πάει στον πόλεμο
Καλλιτέχνες: Κατερίνα Αλεξάκη, Βασίλης Καζής
Αφήγηση παραμυθιού με μουσική για όλη την οικογένεια.
Το παραμύθι της κόρης που αποφάσισε να πάει στον πόλεμο μας ταξιδεύει στα στενά όρια ενός ανδροκρατούμενου κόσμου όπου η ηρωίδα καλείται να υπερασπιστεί πέρα από την τιμή της οικογένειάς της και την χώρα της, την ίδια της την ταυτότητα και την ανάγκη για αυτοέκφραση. Πως όμως θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτόν τον κόσμο και πως θα δείξει την αξία της;
● Εργαστήριο θεάτρου για εφήβους – Μίλα μου για φύλα
Καλλιτέχνες: Κατερίνα Αλεξάκη, Βασίλης Καζής
Θεατρικό βιωματικό εργαστήρι για την ισότητα των φύλων για εφήβους ηλικίας 14-17 χρονών. 
Με αφορμή τη ζωή της Αντωνούσας θα εξερευνήσουμε τον ρόλο των φύλων στον κοινωνικό ιστό καθώς και έμφυλα στερεότυπα και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια πιο ισότιμη συνύπαρξη. 
● Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά
Συντελεστές: Άννα Νεμπαυλάκη & Θεόδωρος Παρασκάκης
Συμμετέχουν: Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Στρατάκης, Ανθή Στρατάκη, Νεκταρία Τσοντάκη, Κωνσταντίνος Φίσερ 
Τι σημαίνει αλήθεια η λέξη επανάσταση; Πως από ένα γλυπτό φτάνουμε στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης; Πως κατασκευάζουμε μια κούκλα από ύφασμα; Πως ανακαλύπτουμε και πως συνδεόμαστε με την ιστορία ; Αυτά κι άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στα βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 εώς 14 ετών.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΟΜΙΛΙΕΣ

● ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ
Συζήτηση για το σύγχρονο ελληνικό έργου. Συντονίζει η δραματολόγος Ειρήνη Μουντράκη.
● Ομιλία «Οι δυο Αντωνούσες»
Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Διδάκτωρ Φιλολογίας- Αρχειονόμος
Η Αντωνούσα Καστανάκη, η οπλαρχηγός και η Αντωνούσα Καμπουράκη, η ποιήτρια κατάφεραν. Πως οι δυο αυτές γυναίκες μπαίνουν στο δημόσιο χώρο και πως διεκδίκησαν τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο κόσμο της εποχής;
● Ομιλία «Η παρενδυσία στο θέατρο»
Ιωάννα Λουτσία, Θεατρολόγος – Σκηνοθέτης, Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών
Μία ομιλία για την παρενδυσία στο θέατρο. Από την αρχαιότητα έως τον Σαίξπηρ και το ελισαβετιανό θέατρο, από τον Κάρλο Γκολντόνι έως τον Μπερνάρ Σω οι ηρωίδες κρύβουν το φύλο τους κάτω από το ανδρικό κοστούμι προκειμένου να επιβιώσουν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
Εισηγήτρια: Ειρήνη Μουντράκη – Θεατρολόγος, Κριτικός θεάτρου
Μια περιπλάνηση στο σύγχρονο δραματουργικό τοπίο. 
Σημεία Προπώλησης:
● Παντοπωλείο ‘Mikro Typos Καπνός Γεύσεις’ – Κίσσαμος, Ηρώων Πολυτεχνείου 151- 2822022150
● Cocoon City Hostel – Χανιά, Κυδωνίας 145, 2821076100

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΓΙΟΡΤΩΝ ΡΟΚΚΑΣ
Παναγιώτης Σημανδηράκης – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Μέτη Παναγιωτοπούλου – Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Θοδωρής Παρασκάκης – Διεύθυνση Δημιουργικού
Τάσος Φουράκης – Υπεύθυνος κοινωνικών δικτύων
Γιάννης Σωτήρης – Διεύθυνση Οικονομικού
Αντωνία Ζερβουδάκη – Υπεύθυνη Παραγωγής
Γιάννης Βανδουλάκης – Επιμέλεια Κειμένων
Νίκος Κεφαλογιάννης – Μελέτη ήχου
Νίκη Φτυλιτάκη – Υποστήριξη ήχου
Γιάννης Παπατζανής – Σύμβουλος παραγωγής
Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Μανώλης Παπαδάκης, Άννα Βουτσινά, Ραφαήλ Γιανναράκης, Ραφαέλα Χαμπίπη – Βοηθοί Παραγωγής
 
www.giortesrokkas.gr
www.facebook.com/giortesrokkas
www.instagram.com/giortesrokkas
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook