Σε εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους προχώρησε το τελευταίο διάστημα το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν κυρίως σε μεγάλα υπό κατασκευή αναπτυξιακά έργα και έπειτα από καταγγελίες που καθημερινά δέχονταν το ΕΚΗ.

Συγκεκριμένα, μέλη της Διοίκησης των Σωματείων Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος παραρτήματος Ηρακλείου και Χειριστών Μηχανημάτων Έργου ν. Ηρακλείου της δύναμης του ΕΚΗ, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας προέβησαν σε ελέγχους στο χώρο όπου κατασκευάζεται το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου, καθώς επίσης και στον κόμβο του Αρκαλοχωρίου, όπου και διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων από τους Υπεργολάβους των Ανάδοχων κατασκευαστικών Εταιρειών.

Λίγες μέρες αργότερα και ενώ είχαν επιβληθεί και τα ανάλογα πρόστιμα, από το ΣΕΠΕ, τα Σωματεία της Δύναμης του ΕΚΗ σε συνεργασία με το ΙΚΑ, μετέβησαν και πάλι στο ίδιο εργοτάξιο, στο χώρο που κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο, όπου βεβαιώθηκαν τσουχτερά πρόστιμα, αφού εντοπίστηκαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, καθώς επίσης και εργαζόμενοι, που είναι στους υπεργολάβους των Ανάδοχων Εταιρειών, ενώ τους είχαν δηλώσει για 4ωρη εργασία, εκείνοι εργάζονταν για 10 και 12 ώρες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, που ακολούθησαν έπειτα από τους ελέγχους οι υπεργολάβοι των Ανάδοχων Εταιρειών δεν πλήρωναν στους εργαζόμενους τις υπερωρίες, τα επιδόματα και τα Δώρα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με το ΕΚΗ και το ΣΕΠΕ να στέλνουν μήνυμα στους εργαζόμενους να μην δειλιάσουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, ενώ παράλληλα τους διαβεβαιώνουν ότι οι καταγγελίες εξετάζονται μία μία και βεβαιώνονται πρόστιμα στους εργοδότες που δεν τηρούν τους νόμους ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook