Θολή η ατμόσφαιρα με έντονη μυδωριά “καμένου” – Οι οδηγίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στους πολίτες – Δείτε την on line εφαρμογή

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

Όμως αύξηση των μικροσωματιδίων καταγράφεται σε όλες τις πυρκαγιές που καλύπτονται απο τους καπνούς των πυρκαγιών καθώς και στην Κρήτη όπου απο το πρωί η ατμόσφαιρα είναι θολή και σε πολλές περιοχές μυρίζει “καμένο”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της on line εφαρμογής στις 8 το πρωί στην πόλη των Χανίων τα μικροσωματίδια ήταν 25 mg/m3, ενώ ο σταθμός στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου την ίδια ώρα κατέγραψε συγκέντρωση μικροσωματιδίων 70 mg/m3, σχεδόν όσο και σε περιοχές της Αττικής.

Τα στοιχεία για τα σωματίδια προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Για να δείτε τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook