Παρά το γεγονός ότι έως το τέλος Αυγούστου, το 70% του ισπανικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως – όπως είχε δεσμευτεί η ισπανική κυβέρνηση- εντούτοις οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού δείχνουν ότι απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία.

Οι ελπίδες τώρα στρέφονται και στην πορεία των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, που ενέκρινε ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων για το νέο ισπανικό εμβόλιο, το οποίο συνδυάζει την πρωτεΐνη δύο μεταλλάξεων της Άλφα και της Βήτα και έχει καλή ανταπόκριση και στην μετάλλαξη Δέλτα. Το νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς διάθεση ως το τέλος του έτους.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας το 71,4% του πληθυσμού (33,8 εκ.) έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση και το 61,1% του πληθυσμού (28,9 εκ.) έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ισπανία πρωτοστατεί στην ταχύτητα των εμβολιασμών προσπαθώντας έτσι να μετριάσει την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα η οποία φθάνει το 77% των κρουσμάτων.

Για τους μαζικούς εμβολιασμούς δεν απαιτείται προηγουμένως ραντεβού. Άλλωστε τα εμβόλια περισσεύουν και ως το τέλος της εβδομάδας η Ισπανία θα λάβει επιπλέον 3,9 εκατομμύρια εμβόλια. Σε όλες τις Αυτονομίες εμβολιάζονται πλέον και νέοι ηλικίας 12-19 ετών έτσι ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία από τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ ο γενικός δείκτης κρουσμάτων έχει καθημερινά σταθερή μείωση και φθάνει τα 503 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες και αυτό αποδίδεται στην πορεία των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook