Διαμαρτύρονται κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης για την παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Όπως υποστηρίζουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έμεινε ο εθνικό δρυμός κλειστός είτε λόγω μέτρων προστασίας για τον covid είτε λόγω επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλο.

Η παράταση του κλεισίματος που αποφασίστηκε χθες και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση και αργά το βράδυ, αποτελεί τελειωτικό πλήγμα γιατί κρατά το φαράγγι της Σαμαριάς κλειστό την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου που κορυφώνεται η κίνηση των επισκεπτών.

Να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι ανοιχτός απο τη νότια είσοδο και για απόσταση 2χλμ..απο τους κατοίκους της Αγίας Ρουμέλης από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν δωρεάν.

Σχετικό αίτημα εξαίρεσης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το μέτρο απαγόρευσης απέστειλε σήμερα προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του:

«Έχοντας πλήρη επίγνωση των εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων που χειρίζεστε σε όλη τη χώρα, θα επιχειρήσω να σας θέσω ένα ακόμη, που αφορά στα Χανιά, αλλά και στην Κρήτη γενικότερα.

Συγκεκριμένα, ζητάμε την εξαίρεση του Φαραγγιού της Σαμαριάς από την οριζόντια απαγόρευση της από 05.08.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 138/05.08.2021) της οποίας η ισχύς παρατάθηκε έως και τις 20 Αυγούστου 2021 (ΦΕΚ Β΄/3746/12.08.2021), σχετικά με την απαγόρευση κάθε μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε Εθνικούς Δρυμούς.

Η συγκεκριμένη περιοχή αφορά σε μια διαδρομή που είναι επιτηρούμενη όλο το 24ωρο από Δασικούς Υπαλλήλους και Πυροσβέστες, διαθέτει ιατρό, ενώ πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά χαμηλή για λόγους που δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω εδώ.

Κύριε Υφυπουργέ

Για τους ορεινούς και παραθαλάσσιους οικισμούς γύρω από το Φαράγγι της Σαμαριάς, η διαδρομή αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους τους, οι οποίοι αδυνατούν να συνέλθουν οικονομικά μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο Τουρισμός το 2020 λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν να κλείσουν ή να χάσουν λόγω χρεών, τις επιχειρήσεις τους.

Φέτος λοιπόν, που χάρις και στις δικές σας σκληρές προσπάθειες υπάρχει σημαντική ανάκαμψη σε αυτό το ζήτημα, είναι κρίμα και άδικο να υφίστανται τις συνέπειες μιας γενικής απαγόρευσης που ουσιαστικά δεν τους αφορά.

To επιχείρημα ότι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα σήμερα απ΄ ότι εμείς εδώ, δε συνιστά λόγο οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου εφόσον εδώ δεν συντρέχει αντίστοιχος σοβαρός λόγος, όταν μάλιστα τίθεται ζήτημα επιβίωσης ανθρώπων Ακριτών, κυριολεκτικά, που περνάνε πολύ δύσκολα.

Επί τη ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι εδώ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα εκτιμώ, υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση από πολίτες, Φορείς και Συλλόγους, οι οποίοι συγκεντρώνουν κάθε είδους εφόδια για να βοηθήσουν τους πληγέντες συμπατριώτες μας.

Τέλος, κύριε Υφυπουργέ, η παράταση της απαγόρευσης διέλευσης του παγκοσμίου φήμης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που ανήκει στο δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO, και αποτελεί όνειρο ζωής για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλα τα μέρη της γης, συνιστά πλήγμα όχι μόνο στον τουρισμό της Κρήτης, αλλά κυρίως στην αξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους και στη συνέπεια που οφείλει να δείχνει προς όλους τους πολίτες και επισκέπτες.

Από καρδιάς σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που χειρίζεστε και θέλω να ελπίζω ότι κι εμείς εδώ θα εισακουστούμε στο δίκαιο και λογικό αίτημά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Επί του θέματος τοποθετηθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, που δημοσιοποιεί αίτημα του Δήμου για να ανοίξει το φαράγγι της Σαμαριας.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης με το υπ αριθμ.11112/13-8-21 έγγραφο προς του Υφυπουργό Π.Π.& Διαχείρισης Κρίσεων κ.Νικόλαο Χαρδαλιά και κοιν/ση στους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανιών κ.Νικόλαο Καλοφερή , τον Δήμαρχο Σφακίων και την Δ/νση Δασών και με αφορμή της παράτασης έως την 20η Αυγούστου που έλαβε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura  και άλση (ΦΕΚ Β΄/3746/12.08.2021), ανάφερε τα παρακάτω:

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ο οποίος εκτείνεται στο Δήμο Πλατανιά και στο Δήμο Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής μας και κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου, την οποία και διανύουμε, διέρχονται εξ αυτού χίλια και πλέον άτομα ημερησίως. Επιπροσθέτως, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς εποπτεύεται επί 24ώρου και ελέγχεται από τη Δ/νση Δασών Χανίων που διαθέτει ικανό αριθμό προσωπικού εντός του Δρυμού, ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από αυτόν και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Η απαγόρευση της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς υπό τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες δεν δικαιολογείται, δημιουργεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες της περιοχής μας και κυρίως, είναι ακατανόητη στο πλαίσιο της ελεγχόμενης και εποπτευόμενης από τη Δ/νση Δασών Χανίων λειτουργίας του.

Τελειώνοντας ο κ. Μαλανδράκης αναφέρει στον Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειές, ώστε η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να εξαιρεθεί της απαγόρευσης που έχει τεθεί με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθόσον ο χώρος είναι ελεγχόμενος και δεν πρόκειται για περιοχή ελεύθερης πρόσβασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook