Την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για την διαμόρφωση ενός πιο αυστηρού πλαισίου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κοινοτικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου στις προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνεται η «εγγραφή συγκεκριμένων αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στα συντάγματα των κρατών μελών της ευρωζώνης», με δυο λόγια ένα είδος «συνταγματικού ορίου-φρένου» για τα ελλείμματα, όπως ακριβώς προβλέπει και το γερμανικό Σύνταγμα, αλλά και η δυνατότητα απόρριψης ενός εθνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν αν θεωρηθεί πως παραβιάζονται οι κανόνες αυτοί.

Επιπρόσθετα, οι εκάστοτε εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να καταρτίζονται βάσει προβλέψεων από ανεξάρτητες αρχές.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν και συνολικά τρεις διαφορετικές επιλογές για ένα μελλοντικό, κοινό ευρωομόλογο.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα προκρίνεται μια μόνο επιλογή, ούτε θα εκφραστεί η Επιτροπή υπέρ κάποιας εκ των εναλλακτικών, ενώ σε κάθε περίπτωση για να φτάσουμε ως την έκδοση ευρωομολόγου θα πρέπει πρώτα να υιοθετηθούν οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες και στη συνέχεια να διαπιστωθεί ότι ο έλεγχος των προϋπολογισμών αποφέρει αποτελέσματα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook