Η Ουάσινγκτον «κατασκόπευε» τις κινήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, χρησιμοποιώντας στενό του συνεργάτη, αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks και δημοσίευσε η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, Αμερικανοί διπλωμάτες λάμβαναν πληροφορίες για τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν από ένα στέλεχος του ΝΑΤΟ.

Ένα από τα θέματα για τα οποία έλαβαν πληροφορίες οι ΗΠΑ ήταν η προσέγγιση ΝΑΤΟ και Οργάνωσης Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (OTSC), η οποία συσπειρώνει τη Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Σε διπλωματικό έγγραφο που υπογράφει ο Τζον Χέφερν, αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι «μια συνήθως αξιόπιστη πηγή» πληροφόρησε τις ΗΠΑ ότι μία αναφορά του Φογκ Ράσμουσεν για μια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2010 με τον Ρώσο πρόεδρο και τον Ρώσο πρωθυπουργό «αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες, οι οποίες δεν είχαν γίνει γνωστές στην έκθεση του γενικού γραμματέα για την επίσκεψη» στη Μόσχα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι πηγή που ήταν παρούσα στις συναντήσεις στη Μόσχα είπε ότι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ήταν εξαιρετικά ευγενικός, ούτε αυτός, ούτε ο πρωθυπουργός Πούτιν εξέφρασαν πραγματικό ενδιαφέρον να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ.

Ο Τζ.Χέφερν ανέφερε ότι αντιθέτως, η επίσημη έκθεση του γγ του ΝΑΤΟ στις χώρες μέλη της Συμμαχίας είχε έναν πολύ θετικό τόνο για τις πιθανότητες συνεργασίας με τη Ρωσία στο μέλλον, ειδικά στο θέμα του Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook