Σκληρή ανακοίνωση από τον Δήμο Σφακίων για την παράταση απαγόρευσης εισόδου στο Φαράγγι της Σαμαριάς.

Μάλιστα, η ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων αναφέρεται σε “αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει πόρους που αποφέρουν στο κράτος ετησίως τεράστια κέρδη, αλλά πρωτίστως τους πολίτες του”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων:

“Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας με βιβλικές φυσικές καταστροφές, κατανοούμε ότι είναι δευτερευούσης σημασίας, να παραπονιόμαστε εμείς για την οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε καθώς χάνεται ακόμα μια χρονιά. Πέρυσι ήταν η πανδημία, φέτος;

Σε εφαρμογή της από 05/8 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021) για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών, παρατάθηκε έως την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021  και ώρα 06:00, η απαγόρευση επίσκεψης και διάσχισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων – Φαράγγι Σαμαριάς. Ένα μέτρο που ισχύει ήδη από τις 31/07/2021 και σύμφωνα με τις νομοθετικές δεσμεύσεις, θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι νεότερης ανακοίνωσης και άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η προστασία του Εθνικού Δρυμού είναι σίγουρα το πρώτο μέλημα των κατοίκων της Αγίας Ρουμέλης. Είναι ο τόπος μας και αναρωτιόμαστε που είναι όλοι αυτοί οι ιθύνοντες τόσο καιρό; Αυτοί που τώρα δήθεν κόπτονται για την ασφάλεια του; Μήπως αυτό που θέλουν να αποκρύψουν είναι η αναλγησία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα;

Ο Εθνικός Δρυμός, πηγή σημαντικών εσόδων για το κράτος αντιμετωπίστηκε και φέτος με τον χείριστο τρόπο. Αποδώσαν στην πανδημία το καθυστερημένο άνοιγμα του, (μέσα Ιουνίου) προσπαθώντας να καλύψουν ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις για να καθαρισθούν τα περάσματα.

Τώρα, επικαλούνται τον κίνδυνο πυρκαγιών. Καμία αναφορά στην έλλειψη προσωπικού. Στην έλλειψη δασοπυρόσβεσης. Στην έλλειψη δασοφυλακής σε ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης,  πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Διανύουμε τον μήνα Αύγουστο, και η εικόνα που παρουσιάζει το μοναδικό αυτό μνημείο, ενταγμένο στην UNESCO με σκοπό η διαφύλαξή του, είναι τραγελαφική. Τα έσοδα που έχει θα έπρεπε να αρκούν για την λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε σήμερα ο Εθνικός Δρυμός να ήταν θωρακισμένος απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια. Αφού δεν διατίθενται σε αυτόν, που πηγαίνουν; Ο Εθνικός Δρυμός ακόμα και κλειστός είναι αφύλαχτος και ευάλωτος.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει πόρους που αποφέρουν στο κράτος ετησίως τεράστια κέρδη, αλλά πρωτίστως τους πολίτες του.

 Είναι καιρός να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από γεγονότα”.

Στο ίδιο πλαίσιο και η επιστολή του Δημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Διαβάστε την επιστολή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook