Θαλάσσιες χελώνες καρέτα – καρέτα γεννήθηκαν σήμερα το πρωί στην παραλία Σφακάκι στο Ρέθυμνο.

Η παραλία γέμισε μάλιστα χελωνάκια, που έτρεξαν μετά τη γέννησή τους προς τη θάλασσα, ενώ το νέο της γέννησής τους προσέλκυσε κάποιο κόσμο, που έσπευσε να τα θαυμάσει.

Τα γεννητούρια των καρέτα καρέτα έγιναν με την παρουσία εθελοντών από την οργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας "Αρχέλων".

Σημειώνεται ότι τα χελωνάκια όταν βγαίνουν από τη φωλιά τους προχωρούν με γοργούς ρυθμούς προς τη θάλασσα, για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της ζωής. Τα χελωνάκια αναδύονται από τη φωλιά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατευθύνονται προς τη θάλασσα, αφού είναι και το φωτεινότερο σημείο του ορίζοντα.

Δείτε το βίντεο του Flashnews.gr από τα γεννητούρια των πανέμορφων χελωνών "καρέτα καρέτα":

Σημειώνεται ότι στις παραλίες του κόλπου του Ρεθύμνου στη βόρεια Κρήτη απαντάται ο τρίτος μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta) στην Ελλάδα. 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το 1989 από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο μέσος όρος του αριθμού των φωλιών της καρέτα στον κόλπο του Ρεθύμνου είναι 300 φωλιές/έτος

Όμως, λόγω της αυξημένης πίεσης από την ανάπτυξη του τουρισμού, ο μέσος όρος του αριθμού των φωλιών μειώνεται κάθε χρόνο, που δείχνει ότι είναι απαραίτητη η προστασία της περιοχής. Στην πιο πρόσφατη στατιστική επεξεργασία της ωοτοκίας στο Ρέθυμνο φαίνεται μία μείωση της τάξης του 45% στο μέσο όρο του αριθμού των φωλιών για την περίοδο 2000-2014 (πάνω από 200 φωλιές κάθε χρόνο), σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 1990-1999 (σχεδόν 400 φωλιές κάθε χρόνο).

Υπενθυμίζεται ότι η χελώνα καρέτα-καρέτα γεννά γύρω στα 80 αυγά σε κάθε φωλιά, ενώ η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί η παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδους.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook