Σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή του νέου στόχου για αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 50 δισ. ευρώ που θέτει η τρόικα, βλέπει ο ειδικός γραμματέας Αναδιαρθρώσεων -Αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο οποίος όμως συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αυτόν τον στόχο.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα η τρόικα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. θα πρέπει να αντληθούν έως το 2012, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.

«Ο κίνδυνος εφαρμογής του σχεδίου είναι ιδιαίτερα υψηλός και θα πρέπει να αναζητήσουμε βιώσιμα projects τα οποία είναι λογικά. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια σειρά βέλτιστων αποκρατικοποιήσεων λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της αγοράς την δεδομένη στιγμή αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης», δήλωσε αποκλειστικά στο Dow Jones Newswires o εδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χριστοδουλάκης.

Νωρίτερα το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική στις δηλώσεις της τρόικας κατηγορώντας την ότι επεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, οδηγώντας ενδεχομένως σε ρήξη με τους δανειστές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο κ. Χριστοδουλάκης, ωστόσο, δεν υποχώρησε στα διασταυρούμενα πυρά. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι η ίδια δουλειά για μένα αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και η επιθυμία για την επίτευξη του στόχου είναι εκεί. Θα χρειαστούμε περισσότερους πόρους, προσωπικό και συμβούλους προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις».

Η τρόικα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει εισηγμένες και μη επιχειρήσεις, τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και κρατικά εμπορικά ακίνητα. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του τεράστιου εθνικού χρέους που αγγίζει τα 330,1 δις. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως το μέγεθος της πρόκλησης είναι πραγματικά τεράστιο.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αποκρατικοποιήσεις 7 δισ. ευρώ σε βάθος τριών ετών, ένα σχέδιο το οποίο θεωρείται ήδη φιλόδοξο. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει μόλις 10 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, δέσμια των αντιρρήσεων των ψηφοφόρων, των ενώσεων, των νομικών περιπλοκών καθώς και της δυσκολίας στον καθορισμό του οικονομικού οφέλους της αναδιάρθρωσης.

Και τώρα ο στόχος είναι υπερτετραπλάσιος και θα πρέπει να υλοποιηθεί στο ένα τέταρτο του χρόνου.

«Μερικοί από τους τομείς που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το κράτος αφορούν τα τυχερά παιχνίδια, την εξόρυξη μετάλλων και τα ακίνητα. Ωστόσο, ορισμένα έργα και χαρτοφυλάκια τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κύκλο της οικονομίας και της αγοράς απαιτούν την κατάλληλη χρονική στιγμή και σωστές συμβουλές από επαγγελματίες συμβούλους προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου αναγνωρίζει επίσης το γεγονός ότι η προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα είναι σαφώς μια πρόκληση από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας. Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότιο οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υποστεί σημαντική «βουτιά» από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2009. Επιπρόσθετα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι οι ελληνικές τιμές ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η ικανότητα προσέλκυσης επενδυτών είναι πάντα ένα μεγάλο ερώτημα, αλλά σε σημαντικές συναντήσεις που είχα πρόσφατα με επενδυτές έδειξαν επανειλημμένως ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, κυρίως για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία που δεν συνδέονται με την οικονομική συγκυρία», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδούλου.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook