Την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Οι έμποροι θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κρατούν τα καταστήματά τους κλειστά το πρωί, όταν οι καταναλωτές δουλεύουν, και να τα ανοίγουν κατά βούληση τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση στην Αθήνα θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες πόλεις της χώρας, στις οποίες το ωράριο ρυθμίζεται με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Την απελευθέρωση του ωραρίου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα.

Και στο εσωτερικό οι υποστηριχτές της συγκεκριμένης επιλογής, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και η απασχόληση και να πέσουν οι τιμές, έχουν επαναφέρει το αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες ζητούν απελευθέρωση, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον… «θάνατο του εμποράκου».

Η ουσία, όμως, είναι ότι με βάση τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας του ιδιωτικού τομέα το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κρίνεται ανεπαρκές από μία μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. «Οταν εμείς καθόμαστε δεν μπορούμε ούτε να αγοράσουμε τίποτα ούτε και να πληρώσουμε κάποιο λογαριασμό» είναι η πιο χαρακτηριστική δήλωση που έχουν καταγράψει οι ποιοτικές έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι και οι τελευταίοι, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, να έχουν αρχίσει να σκέφτονται τη διεύρυνση έστω του ωραρίου ως λύση για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η βασική ιδέα που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι να ενταχθούν όσες περιοχές το επιθυμούν στην κατηγορία των τουριστικών, όπου τα καταστήματα μένουν ανοιχτά και την Κυριακή. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο ένα θέμα που δίχασε την ελληνική κοινωνία στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook