Τέσσερις ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά διεξήγαγαν μια μεγάλη έρευνα, με στόχο να μελετήσουν τις απάτες στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα έγινε πάνω στο κοινό του Facebook και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα bot, το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του ένα λογαριασμό του Facebook για δύο περίπου μήνες. Η εκάστοτε απάτη βασίζεται στην ακούσια συμμετοχή των ανυποψίαστων χρηστών, οι οποίοι εξυπηρετούν εν αγνοία τους πονηρούς σκοπούς. Έτσι, το bot άρχισε να στέλνει friend requests δεξιά κι αριστερά, θέλοντας έτσι να διευρύνει το ακροατήριό του.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 80% των χρηστών απάντησε θετικά στο friend request του bot. Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι οι χρήστες του Facebook δεν προσέχουν καθόλου, ενθαρρύνοντας έτσι τους απατεώνες. Η αποδοχή ενός αιτήματος φιλίας σημαίνει de facto κατάργηση των ρυθμίσεων ασφαλείας, καθώς οι φίλοι σπανίως υπόκεινται σε περιορισμούς απορρήτου.

Από αυτή την άποψη, δεν είναι να απορεί κανείς που τα κατά καιρούς κύματα spam γίνονται ολοένα και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό.


(e-pcmag)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook