Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων την Παρασκευή (20/8) με ένα και μοναδικό θέμα.

Με μοναδικό θέμα “Χρήσεις γης στην παλιά πόλη Χανίων” συνδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων την Παρασκευή και μέσω τηλεδιάσκεψη, λόγω των περιορισμών Covid-19. H συζήτηση πάντως και αυτό αξίζει να σημειωθεί, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς διαξιφισμούς.

Οι παρατάξεις Παπαδογιάννη (αποχή) και δύο σύμβουλοι της παράταξης Αρχοντάκη (καταψήφισαν οι κυρία Αποστολάκη και ο κ. Πρωτοπαπαδάκης) είχαν τις αντιρρήσεις τους για την εισήγηση που έφερε η δημοτική αρχή Χανίων στο Δημοτικό συμβούλιο.

H εισήγηση που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Νίκος Χαζηράκης χωρίζεται σε τρία σημεία.

Στην εισήγηση προτείνονται:

α) για όλη την Παλιά Πόλη Χανίων χρήσεις γης σύμφωνα με την από 14-12-2017 πρόταση της Ομάδας Εργασίας και το ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.

β) για το λόφο Καστέλι γενικά: ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ όπως αυτή προτείνεται από την Ομάδα Εργασίας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.

γ) για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης: ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ με απομείωση χρήσεων ως κατωτέρω:
Κοινωνική πρόνοια.

  • Εκπαίδευση.
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
  • Περίθαλψη.
  • Γραμμικές υποδομές μεταφορών.
  • Οδοί (κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων) (δυνατότητα εξειδίκευσης βάσει της οικείας ομοθεσίας).
  • Οδοί ήπιας κυκλοφορίας.
  • Πεζόδρομοι.
  • Ποδηλατόδρομοι

Η παράταξη Παπαδογιάννη εξέφρασε αντιρρήσεις για την “οριακή πλειοψηφία (4-3) στην λήψη της απόφασης της επιτροπής, τα πρόσωπα που συμφώνησαν με το σκεπτικό της, αλλά –  και κυρίως –  η σύνθεση εκείνων που διαφώνησαν. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους τρεις Αντιδημάρχους κυρίους Τάσο Αλόγλου, Μιχάλη Τσουπάκη και Νίκο Χαζιράκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιάννη Σπυριδάκη.

Αντίθετα κι εδώ στεκόμαστε ως παράταξη με ΔΕΟΣ και ΠΡΟΣΟΧΗ, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τα πρόσωπα που την απέρριψαν – προτείνοντας κάτι διαφορετικό –   τις ιδιότητές και την επιστημονική τους κατάρτιση.  Αρνητική ψήφο έδωσαν οι:   κ. Κυριακή Κοιλάδη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Εκπρόσωπος της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Γεωργία Νικηφοράκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Εκπρόσωπος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης και κ. Θανασης Χατζηγιάννης – Προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών της ΥΔΟΜ του Δήμου Χανίων”.

O Γρηγόρης Αρχοντάκης μίλησε για ιδεολογική διαφωνία στο θέμα των κτηρίων του Λόφου Καστέλι. “Ιδεοληπτικός αποπροσανατολισμός. Τι πόλη θέλουμε; Η αναπτυξιακή προοπτική των Χανίων είναι ο τουρισμός, άρα πρέπει να χτιστεί “χαρτοφυλάκιο” για να προσεγγίσει επισκέπτες. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να χάνονται δημόσια κτήρια και δημόσιες εκτάσεις. Συμφωνώ με την εισήγηση που γίνεται”.

Πολλοί εξέφρασαν την  άποψη πάντως ότι έπρεπε να υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία, αφού και εντός παρατάξεων υπήρχαν διαφορετικές απόψεις.

Στο πλαίσιο του ΔΣ, τεχνικά ζητήματα ανέπτυξαν οι κ. Αντώνης Μυλωνάς (Προϊστ. Τμ. Προγραμματισκής σύμβασης της Παλιάς Πόλης της Τεχνικής Υπηρεσίας) και ο κ. Κώστας Μπροκαλάκης (Υπαλ. υπηρεσίας δόμησης, Πολιτικός μηχανικός, μέλος ομάδας εργασίας 2017 και εισηγητικής επιτροπής ΓΠΣ Χανίων).

Η απόφαση ήταν γνωμοδοτική και η εισήγηση “πέρασε”  κατά πλειοψηφία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook