Τι αναφέρει ο Σεραφελιμ Ρίζος, εκλεγμλενος δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά.

Ο χαρακτηρισμός των κτιρίων στο λόφο Καστέλι ως «κοινωφελείς χρήσεις» στο νέο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Παλιάς Πόλης των Χανίων αποτελεί μια πρώτη νίκη του κινήματος ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου.

Η δημοτική αρχή σύρθηκε στη συγκεκριμένη εισήγηση κάτω από την πίεση της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης που με τις κινητοποιήσεις τους στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια ξενοδοχοποίησης. Η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν διαφορετική. Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος που επαναλάμβανε ότι τα κτίρια αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δήμο σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα σχέδια της Belvedere και του κ. Διγαλάκη. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή όπως και όλες οι προηγούμενες άλλωστε έχουν βαρύτατες ευθύνες για την απόλυτη και ανεξέλεγκτη παράδοση της Παλιάς Πόλης σε κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το δημοτικό συμβούλιο έχει μετατραπεί σε βιομηχανία «κατ εξαίρεση» αδειοδοτήσεων. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός άλλωστε που οι ίδιοι παραβίαζαν τις προβλέψεις του ΓΠΣ και αδειοδότησαν την ανέγερση ξενοδοχείου στην Παρηγοριά, σε περιοχή που προβλέπονταν ως «πράσινο».

Ο αγώνας ενάντια στην αστυνομική εισβολή και η επανακατάληψη του λόφου Καστέλι και το κίνημα αλληλεγγύης, που τόσο εχθρεύτηκε ο κ. Σημανδηράκης, χαρακτηρίζοντας τον «παράνομο», έπαιξε τεράστιο ρόλο στην διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα του λόφου. Οι νίκες έρχονται μέσα από συλλογικούς μαζικούς και ενωτικούς αγώνες και όχι μέσα από τα παζάρια των αυτόκλητων ηγετών.

Ο αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει. Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας υπάρχουν διαπλεκόμενες μειοψηφίες που ονειρεύονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργούν με όρους real estate και αξιολογούν τον πολιτισμό και την ιστορία μόνο με το αν αποφέρουν κέρδη. Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που με τη συνειδητή της ανικανότητα έκαψε μέσα στο καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και σήμερα επιχειρεί να στήσει μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια για λογαριασμό των φίλων της μεγαλοεργολάβων. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Ξέρουμε ότι θα επιμείνουν για να ανατρέψουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και γι’ αυτό πρέπει να μας βρουν και πάλι μπροστά τους!

Ο δημόσιος χώρος έχει νόημα όταν είναι ελεύθερος και δωρεάν για όλους. Δεν μπορεί να υποτάσσεται σε λογικές ανταποδοτικότητας. Δεν μπορεί να είναι προσβάσιμος μόνο σε λίγους ούτε απλά να αποτελεί ντεκόρ των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο αγώνας για την πλήρη εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυνατά!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook