«Εκεί που φτάσαμε χρειάζεται επανάσταση» – «Μη παρακαλώ σας – μη λησμονάτε την χώρα μου»

Πριν από πέντε χρόνια , τον Ιούνιο του 2016, ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε από τον Δήμο Χανίων και από τον Δήμο Αποκορώνου, με την ανακήρυξή του ως Επίτιμο Δημότη σε δύο εκδηλώσεις, η πρώτη Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, απέναντι από το θέατρο που φέρει πλέον το όνομά του  και η άλλη στο ανοικτό θέατρο στον Εμπρόσνερο του Αποκορώνου, που επίσης φέρει το όνομά του.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 και στο Μεγάλο Αρσενάλι – ΚΑΜ, ο Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύσσεται και επισήμως Επίτιμος Δημότης Χανίων με τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα να του επιδίδει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Χανίων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του μέσα απο τις αναμνήσεις του, πέρασε στο σήμερα δίνοντας σαφές το πολιτικό του στίγμα για την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένου, τόνισε: «Εδώ που φτάσαμε, εκεί που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση». 

Και υπο τα χειροκροτήματα του κόσμου που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, λίγο μετά συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης η νεανική ομάδα Paspartou απέδωσε γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ εκτός προγράμματος και την ώρα που έφευγε ο Μίκης Θεοδωράκης τον περίμεναν για να του δώσουν ένα δώρα και αυτός ίσως τους έδωσε το μεγαλύτερο που μπορούσε.

Λίγες ημέρες μετά, την Δευτέρα 6 Ιουνίου και στο ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Εμπόσνερο Αποκορώνου ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης του επέδωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Αποκορώνου, με το κλειδί του Δήμου και ένα μεγάλο Κρητικό μαχαίρι.

Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο Βάμος.

Όμως η κορύφωση ήρθε στο τέλος όταν ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με όλο τον κόσμο τραγούδησε «Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook