Ο μύκητας των νυχιών, που ονομάζεται επίσης ονυχομυκητίαση, επηρεάζει περίπου έναν στους 10 ανθρώπους και περισσότερους άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο νύχι, παχύ κίτρινο νύχι και νύχι που ξεφλουδίζει.

Αυτή η ασθένεια των νυχιών επηρεάζει κυρίως τα δάχτυλα των ποδιών.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση μυκητίασης στα νύχια;

Μύκητας των νυχιών: συμπτώματα και αιτία

Η μυκητίαση του νυχιού του μεγάλου δακτύλου προκαλείται κυρίως από δερματοφυτικούς μύκητες που πολλαπλασιάζονται σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα.

Συνήθως είναι συνέπεια της κακής θεραπείας μιας μυκητιασικής λοίμωξης των ποδιών, που μπορεί το άτομο να κολλήσει σε πισίνες, γυμναστήρια ή σάουνες, δηλαδή σε δημόσια και υγρά μέρη.

Χαρακτηρίζεται από ένα νύχι που πυκνώνει, γίνεται κίτρινο και εν τέλει παραμορφώνεται.

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε πόνο στο δάκτυλο των ποδιών λόγω μύκητα των νυχιών

Αρχικά, ο γιατρός θα πρέπει να πάρει ένα δείγμα για να διαπιστώσει εάν πρόκειται για λοίμωξη από μύκητα του νυχιού.

Η αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων θεραπειών θα εξαρτηθεί από την αυστηρότητα με την οποία οι άνθρωποι τις ακολουθούν.

Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, όταν ο μύκητας δεν είναι διαδεδομένος, με τη μορφή βερνικιού ή αντιμυκητιασικής κρέμας, η οποία θα εφαρμοστεί στο νύχι που έχει προσβληθεί από τον μύκητα για 9 έως 12 μήνες.

Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε τη θεραπεία έως ότου αναπτυχθεί ξανά ένα νέο νύχι.

Η από του στόματος θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί ή να αντικαταστήσει την τοπική θεραπεία εάν η μυκητιασική λοίμωξη είναι ήδη πολύ εκτεταμένη στο νύχι.

Θα πρέπει να λαμβάνεται για 2 έως 6 μήνες.

Τέλος, για να αποφευχθεί ανάπτυξη νέου μύκητα των νυχιών, πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις: χρειάζεστε άψογη υγιεινή, να στεγνώνετε τα πόδια σας καλά μετά το ντους, να κόβετε τα νύχια σας, να φοράτε βαμβακερές κάλτσες και παπούτσια με εσωτερική δερμάτινη σόλα που περιορίζει την εφίδρωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook