Οι ώρες που θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα στα Χανιά και η εξόδιος ακολουθία

Την Πέμπτη το πρωί τα Χανιά υποδέχονται τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία όπως εκείνος το επιθυμούσε.

Η επίσημη διαδικασία για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη έχει ως εξής:

  • Άφιξη της σορου το πρωί της Πέμπτης στις 7.30 στο λιμάνι της Σούδας
  • Αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτική Αγοράς Χανίων όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων όπου θα τεθεί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα. 
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13.00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή. 

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, κατόπιν συνεννόησης με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τον πρόεδρό του, Γιώργο Αγοραστάκη.

Όπως είπε ο δήμαρχος: “Όλη η διαδικασία θα γίνεται σε απόλυτο συντονισμό με τις τοπικές αρχές, την αντιπεριφέρεια Χανίων και την αστυνομική διεύθυνση Χανίων, ενώ θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν για την πανδημία. Είμαι σίγουρος ότι η τιμή και η ευθύνη, η θεσμική και ηθική υποχρέωση που απορρέουν από την εκπεφρασμένη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους και θα τιμήσουμε όπως πρέπει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.”

Γιώργος Αγοραστάκης: Η κηδεία αλλά και όλο το τελετουργικό που θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει είναι όπως εκείνος επιθυμούσε και όρισε με τρόπο διαυγή και συμπαγή σαν κρύσταλλο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη δήλωσε:

 «Ο Μίκης Θεοδωράκης μου έκανε την μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου ζητώντας να εκτελέσω την τελευταία του επιθυμία, δηλαδή τη διεξαγωγή της κηδείας του όπως ο ίδιος είχε λεπτομερώς ορίσει σύμφωνα με όλους τους αυστηρούς τύπους που απαιτεί ο νόμος. Η υλοποίηση της εντολής του αποτελεί για εμένα κάτι πολύ περισσότερο από νομική υποχρέωση: είναι καθήκον ιερό να φέρω μέχρι τελείας εις πέρας όσα του υποσχέθηκα και δεσμεύτηκα.

Τηρώ κατά γράμμα τις εντολές του και τις οδηγίες του που περιλαμβάνονται στις συμβολαιογραφικές δηλώσεις που έχουν νομίμως συνταχθεί.

Δυστυχώς, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη δεν έγινε σεβαστή από ορισμένους. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που κατέφυγα στη Δικαιοσύνη: να διασφαλίσω ότι η κηδεία αλλά και όλο το ενιαίο και αδιαίρετο τελετουργικό που θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα όπως εκείνος επιθυμούσε και όρισε με τρόπο διαυγή και συμπαγή σαν κρύσταλλο.

Επαναλαμβάνω τη λύπη μου για το γεγονός ότι αναγκάστηκα να ακολουθήσω τη νομική οδό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να πατήσω τον όρκο μου απέναντι στον Μίκη. Σιωπώ, δεν επιθυμώ να μπω σε μια δημόσια αντιπαράθεση και καλώ όσους έχουν δημόσιο βήμα να σεβαστούν τη μνήμη του μέγιστου των Ελλήνων.

Η σημερινή (7/9/2021) απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά τη νομική και ηθική τάξη. Ακολουθώντας τις δύο αποφάσεις προσωρινών διαταγών (η πρώτη την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου) η σημερινή απόφαση δικαιώνει πλήρως τους ισχυρισμού/ς μας, ισχυρισμούς εκπεφρασμένους από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη με πλείστες όσες ευκαιρίες. Δια των δύο Προέδρων που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, η Ελληνική Δικαιοσύνη τίμησε την αποστολή της και τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι το γραφείο τελετών που όρισα είναι επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη και με το οποίο ο ίδιος συμφώνησε με κάθε λεπτομέρεια το τι πρέπει να κάνει.

Καλώ όλους για μια πάνδημη κηδεία όπως ταιριάζει στον Ουρανομίκη μας που θα μείνει για πάντα στην Κρήτη”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook