Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της και δεσμεύτηκε να αλλάξει προς το καλύτερο την πόλη μας. Ή τουλάχιστον έτσι έλεγε. Και τούτο διότι πολλά λόγια ακούσαμε αλλά λίγες πράξεις και έργα είδαμε.

Τα προβλήματα του Δήμου μας κάθε άλλο παρά συζητούνται και μελετώνται στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία κρατούν ατέλειωτες ώρες με άσκοπους και μη γόνιμους διαπληκτισμούς. Ο ίδιος ο Δήμαρχος αγνοεί ερωτήσεις που του θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ή παραποιεί τα λόγια τους και τα ερμηνεύει κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς εντάσεις, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να μην παίρνει θέση και να μην προστατεύει τη διαδικασία. Και όλα αυτά ενώ τα προβλήματα διογκώνονται και τα παράπονα των συμπολιτών μας αυξάνονται. Οι περιαστικοί δήμοι, όπως μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί με μια βόλτα σε αυτούς, έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους, πολλοί αγροτικοί δρόμοι είναι ασυντήρητοι, απροσπέλαστοι και γενικώς κατεστραμμένοι και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων, τα πάρκα του Δήμου παραμένουν αναξιοποίητα και ερειπωμένα. Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα έργα που εκτελούνται είναι ελάχιστα και τα περισσότερα από αυτά που γίνονται είχαν ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ακόμα και οι ποδηλατόδρομοι που κατασκευάσθηκαν, έφεραν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις, καθότι φαίνεται να δημιουργηθήκαν χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη και σχέδιο σε δρόμους της πόλης με την περισσότερη κυκλοφοριακή κίνηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα και ως «δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας» για τα μηχανάκια και τους πεζούς, προκαλώντας ακόμα περισσότερη κίνηση, ειδικά τις ώρες αιχμής, αλλά και κινδύνους για τους ποδηλάτες. Οι ιταλικοί στρατώνες που καταστράφηκαν και η τότε κυβέρνηση είχε αναγγείλει 6 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάστασή τους, παραμένουν εγκαταλελειμμένοι έχοντας καταντήσει σκουπιδότοπος για τους περαστικούς. Όσο για το λόφο Καστέλι που τόσος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, η δημοτική αρχή θα μπορούσε να απαιτήσει από το Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρηθούν τα κτίρια στον Δήμο Χανίων και να αξιοποιηθούν καταλλήλως, όπως εξάλλου έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλα κτίρια που μετατράπηκαν σε σχολεία.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή παρά τις υποσχέσεις και τις τυμπανοκρουσίες των πρώτων μηνών, δεν κατάφερε να φανεί αντάξια των περιστάσεων και έμεινε μόνο στα λόγια. Ποιο είναι το όραμα του κ. Δημάρχου για τον Δήμο μας και που θέλει να τον οδηγήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι άγνωστο, καθότι φαίνεται πως μοναδική επιδίωξή του είναι η δική του προσωπική προβολή και ανέλιξη. Η αντίδραση του στις εκάστοτε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων προκαλεί τεράστια έκπληξη, καθότι η άρνησή του να απαντήσει δεν συνάδει με τον δημοκρατικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον οποίο όλες οι παρατάξεις εκπροσωπούνται και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες. Η αδυναμία της δημοτικής αρχής για συνεργασία και η αδιαφορία της απέναντι σε απόψεις, ερωτήσεις και αντιρρήσεις δημοτικών συμβούλων, έχουν οδηγήσει τα δημοτικά συμβούλια σε πολύβουες και άσκοπες συναθροίσεις, οι οποίες κρατούν ώρες και δεν καταλήγουν σε καμία λύση.

Ο διάλογος μεταξύ των παρατάξεων και των δημοτικών τους συμβούλων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει για τον Δήμο μας και τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και στηρίζονται σε εμάς για να ακουστούν οι φωνές τους. Η συνεργασία όλων μας θα αναδείξει ένα νέο τρόπο διοίκησης του Δήμου μας που θα προάγει την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και εν γένει το δημοκρατικό αίσθημα, αξίες που κάθε τοπική αρχή θα έπρεπε να διατηρεί και να εφαρμόζει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να δώσουμε στους δημότες μας, το μήνυμα της συνεργασίας, ώστε να γνωρίζουν ότι όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο του τόπου μας.

Γεώργιος Κουκουβιτάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χανίων
«Η απάντηση τα Χανιά μας»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook