Εφ όλης της ύλης  η συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 13:00 στο Βελλίδειο, στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε 46 ερωτήσεις από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και ιστοσελίδες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Tέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που είχε διάρκεια σχεδόν δυόμισι ωρών.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία» διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι «επειδή προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, ο προγραμματισμός για την χώρα γίνεται για ορίζοντα δεκαετίας». Με δηκτικό τρόπο σχολίασε τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης για τις πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Μετρό Θεσσαλονίκης – Έργα στη συμπρωτεύουσα

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της, είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα για το μετρό, το οποίο όπως είπε θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Όπως είπε, το πάρκο Μελά είναι ένα μεγάλο έργο για την δυτική Θεσσαλονίκη και οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου καθώς και στα έργα ανάπλασης στα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Επίσης μίλησε για την ανάπλαση της ΔΕΘ ανακοινώνοντας ότι 11 στρέμματα ακόμα θα προστεθούν στον χώρο της έκθεσης από το ΒΑ άκρο του οικοπέδου».

Πιθανότητα νέου lockdown

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την πιθανότητα νέου lockdown, τόνισε ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει, δεν θα περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα»

Ο πρωθυπουργός είπε πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πρόβλεψη για 5,9% για το 2021, χαρακτηρίζοντάς το το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική οικονομία. Στην συνέχεια μιλώντας για τα μέτρα που εξήγγειλε σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί πλούτο και αυτός να μοιράζεται σε όλους τους Έλληνες. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχουν στάδια αβεβαιότητας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Μιλώντας δε για τον εμβολιασμό είπε πως οι αντιεμβολιαστές θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, καθώς είναι 12 φορές που επικίνδυνο να χάσει κάποιος την ζωή του εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα σημείωσε πως θα επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, τόνισε πως είναι εισαγόμενο. «Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%», είπε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και με τα μέτρα που εξήγγειλε θα ενισχυθεί περισσότερο. Μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αύριο όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις τιμών που μπορεί να εμφανιστούν στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας για τις πυρκαγιές είπε πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα. «Η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε πως η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά. «Κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι». Τόνισε δε πως όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την ακούσει την κοινωνία. Είπε παράλληλα πως η σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει πως έχουν προστεθεί άτομα που δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ και αυτό αποτελεί κεντρική και αδιαπράγματευτη πολιτική. Η ΝΔ εκφράζει όλη την κεντροδεξιά το κέντρο και την κεντροαριστερά. Όταν επιλέγω πρόσωπα, βλέπω εάν αυτά μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων η οποία δεν αλλάζει, είπε.

Καμία πρόθεση για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μιλώντας για αμιγώς πολιτικά ζητήματα αναφέρθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος. «Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες», είπε αναφερόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Την συνέχεια την γνωρίζετε, είπε και συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να μείνει στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος είπε πως έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε πως «έχω εξαντλήσει την διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με χώρους και ανθρώπους που δεν έχουν καμμία διάθεση για συναίνεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως δεν έχει καμμία πρόθεση για πρόωρες εκλογές.

Εμβόλια

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τρίτης του εμβολίου σημείωσε πως τις αποφάσεις αυτές τις λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Επίσης θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς», είπε.

Σχολεία

Μιλώντας για τα σχολεία ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία ανοίγουν αύριο, ανοίγουν με περισσότερους εκπαιδευτικούς», ενώ απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόθεση μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

«Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών» είπε και απηύθυνε έκκληση «σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι.

«Κρατώ ως ενθαρρυντικό ότι 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι. Δεν πήγαμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών όπως άλλες χώρες» υπογράμμισε.

Ελληνοτουρκικά: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» 

«Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Επιζητούμε τις καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας», είπε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Τόνισε πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούμε περισσότερο σε ότι αφορά το προσφυγικό. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις αμυντικές συνεργασίας, ο πρωθυπουργός είπε πως με τις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για πενταετή επέκταση για την αμυντική συνεργασία. Ο πρωθυπουργός είπε πως οι όποιες συνεργασία με την Γαλλία δεν κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών λέγοντας πως εάν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. 

Περιοδείες για να προσεγγίσει τους νέους – Τι θα γίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην προσπάθεια να προσεγγίσει τη νέα γενιά, είπε πως δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. «Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως οι νέοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να έχουν. Είπε δε πως θα κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσει με νέους και να ακούσει τα αιτήματά τους. Μιλώντας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είπε πως είναι σωστή και πως προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer αντί να πάει σε ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει. Δίνουμε κίνητρα από το πρώτο ένσημο, είπε και απηύθυνε ερώτημα προς την αντιπολίτευση εάν είναι σωστό ως μέτρο. Μίλησε δε και για το ασφαλιστικό λέγοντας πως οι νέοι θα έχουν τον προσωπικό κουμπαρά και θα ξέρουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Θα προσαρμόζω τις πολιτικές μου ακούγοντας τη νέα γενιά, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι 40.000, αλλά 14.000 παιδιά που δεν μπήκαν παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και τα ίδια κατάλαβαν πως έκαναν λάθος εκτιμήσεις, είπε και σημείωσε πως η αυτορύθμιση θα έρθει από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Η ΕΒΕ ήρθε για να μείνει.

Πανεπιστήμια – Αστυνομία

«Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ασφάλειας της χώρας. Αν δείτε στατιστικά στοιχεία γιατί μου αρέσει να επικαλούμαι τους αριθμούς τα πράγματα είναι καλύτερα το 21 από ότι ήταν το 20 και το 20 ήταν καλύτερα από ότι ήταν το 19. Άσχετα αν είχαμε κάποιες πολύ ανατριχιαστικές περιπτώσεις άγριων εγκλημάτων, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα, θέλουμε μία αστυνομία ανθρώπινη, κοντά στον πολίτη η οποία να μην αντιπαλεύεται τον πολίτη. Να καταλαβαίνουν ότι οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοί τους», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη βία. 

Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων, δήλωσε πως «έχουμε πει ότι αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε τελείως έτοιμοι. Χρειάζεται χρόνος, χρόνος εκπαίδευσης, καταλαβαίνετε ότι είναι μία σύνθετη διαδικασία αυτή, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει τον Οκτώβριου, θα χρειαστούμε κάποιους μήνες ακόμα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακυρώνεται η κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια με την έννοια της αποτροπής των βίαιων φαινομένων, τουλάχιστον στα μεγάλα πανεπιστήμια που είχαμε τέτοια ζητήματα. Και θα χρειαστούμε και την βοήθεια των πρυτάνεων, ζητήματα όπως η ελεγχόμενη είσοδος είναι περισσότερο στο δικό τους χέρι. Το Αριστοτέλειο έχει κάνει πάρα πολύ δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση» 

Αποθάρρυνε όσους «φαντασιώνονται επεισόδια, αντιστάσεις και βία στα πανεπιστήμια όταν αυτά θα ξανά ανοίξουν το Σεπτέμβριο.

«Και σήμερα, εάν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο κατόπιν αιτήματος του πρύτανη μπορεί να το κάνει και αν χρειαστεί προφανώς να γίνει θα γίνει», υπογράμμισε.

Τουρισμός

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό πρώτοι εμείς το προτείναμε», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως το στοίχημα κερδίθηκε, γιατί έγινε συστηματική προετοιμασία. Σημειώσει πως σε πολλές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο ο τουρισμός πήγε καλύτερα ακόμα και από το 2019. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως φέτος υπήρξαν περισσότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τον αριθμό των επισκεπτών λέγοντας πως δεν είναι μόνο κριτήριο οι αφίξεις. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει είπε, λέγοντας πως δεν θα διστάσει να λάβει περισσότερα μέτρα όπως ως παράδειγμα αύξηση των τιμών της κρουαζιέρας. Είναι μία από τις προκλήσεις για το επόμενο καλοκαίρι: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Χαρακτήρισε αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο μεγάλο, ενώ μίλησε και για δημοσιοποίηση των ονομάτων η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά περισσότερο από τις πειθαρχικές διώξεις: «Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη».

Απολιγνιτοποίηση 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση είπε πως ο λιγνίτης σήμερα δεν είναι επιλογή. «Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση για την δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας», είπε. Είπε πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα εδάφη για να επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε πως για αυτόν τον στόχο θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι από την περιοχή. «Να πείσουμε τους πολίτες μετά τον λιγνίτη πως το μέλλον είναι καλύτερο από πριν», σημείωσε. Η δήθεν περιβαλλοντική αριστερά τι θέλει, τον λιγνίτη;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή για τα ορυκτά καύσιμα.

Ανάπτυξη από το 2022 έως το 2025

Μιλώντας για τις επερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, λέγοντας πως αυτές μπορούν να καλυφθούν για ένα τρίμηνο από την κυβέρνηση και αφορά όλους και εάν χρειαστεί και στην συνέχεια θα γίνουν ξανά παρεμβάσεις. «Μιλάμε για απειροελάχιστες αυξήσεις», είπε. Δεν έχουμε πει ποτέ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον έχουμε ήδη μειώσει συνολικά 22%, είπε, λέγοντας πως οι μειώσεις είναι μεσοσταθμικές καθώς θα υπάρχουν περιοχές που θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ γιατί οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι δίκαιες για όλους. Σημειώνοντας πως το 2022 προβλέπει πως θα είναι μία καλή χρονιά, αυτό θα συνεχίσει και τις επόμενες χρονιές τουλάχιστον έως το 2025 ενώ παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στον επερχόμενο προϋπολογισμό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του ως πρωθυπουργός

«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις», πρόσθεσε.

Η επόμενη ημέρα στην Εύβοια

Μιλώντας για τις πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια και τις καταστροφές στο δάσος από το οποίο εκατοντάδες οικογένειας ζούσαν οικονομικά ως καλλιεργητές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θέλει να προσφερθεί ένα πρόγραμμα πολυετές αποκατάστασης και να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να συμβάλλουν στα έργα που πρέπει να γίνουν και στην συνέχεια να την προστατεύσουν. Έχουμε σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είπε ο πρωθυπουργούς. Πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, και πάνω από 20 εκατ. μέσω του προγράμματος ΑΡΩΓΗ, είπε, και τα έργα ήδη προχωρούν. Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν 10 μελέτες οι οποίες γίνονται για όλα τα επίπεδα ζωής στην Βόρεια Εύβοια. Η αναδάσωση θα αφορά υποσύνολο εκτάσεων και όχι όλες, μιας και το πευκοδάσος θα αναγεννηθεί από μόνο του.

Τι θα γίνει με το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομία, είπε πως είναι βέβαιος πως το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει, λέγοντας πως η συζήτηση θα γίνει το 2022 σημειώνοντας πως οι στόχοι του αφορούν σε αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Θεωρώ δεδομένο ότι από το 2023 θα επέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και από την ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να πετυχαίνει ρυθμούς πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μεσαία τάξη – Αλέξης Τσίπρας  

«Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη, δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε», απήντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΘΕ, για τη μεσαία τάξη και τις σχετικές κατηγορίες του κ. Τσίπρα.

Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης 

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε στη συνέχεια να δώσει απαντήσεις σχετικά με το ότι το τελικό κόστος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, με την επισήμανση ότι το θέμα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου επί δεκαετίες απασχολεί την Κρήτη καθώς και το από πού θα εξασφαλιστούν πόροι.

Τόνισε ότι δεν έχει τα λεπτομερή στοιχεία στη διάθεσή του, αλλά όπως υπενθύμισε έγινε αναλυτική παρουσβίαση στα Χανιά, για τη σύμβαση παραχώρησης, τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για το κομμάτι που θα κατασκευαστεί πρώτα αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης.

Προφανώς το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης θα περιλαμβάνει διόδια και θα είναι στο ίδιο ύψος των διοδίων που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για τη χρήση των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων σε όλη την Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα θεωρούσα λογικό, η Κρήτη να εξαιρεθεί και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα ανέβαινε πάρα πολύ το χρηματοδοτικό κόστος».

Βεβαίως και η Κρήτη δεν έπρεπε να περιμένει πενήντα χρόνια αλλά δεν κυβερνώ πενήντα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρωτογενής τομέας

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι «βελτιώσαμε τις επιδόσεις μας αλλά και τις εξαγωγές μας». Μιλώντας ξανά για τις ανατιμήσεις και το πώς αυτές θα επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα σημείωσε: Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά, την ύπαιθρο και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα χωράφια, είπε. «Διαπραγματεύτηκα σκληρά για να μην έχουμε μείωση στις επιδοτήσεις για τους αγρότες μας», είπε και συμπλήρωσε πως ο πρωτογενής τομέας έχει πολλές προοπτικές. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Επενδύουμε στην τεχνολογία, την κατάρτιση και το ανθρώπινο δυναμικό, είπε. Τόνισε δε πως τήρησε την δέσμευσή του να αντιμετωπίζει το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, αναφέροντας το γάλα. «Προστατεύουμε το εισόδημα διαφαλίζοντας πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί όπως πρέπει», είπε.

Καταπολέμιση της υπεραλίευσης

Μιλώντας για την αλιεία και το φαινόμενο της υπεραλίευσης στον Κορινθιακό Κόλπο και στην δυτική Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, είπε πως «πριονίζουμε τον πλανήτη», ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία των επιστημόνων με των αλιέων. Πρέπει να καθορίσουμε ένα μικρό ποσοστό ως ζώνες απαγόρευσης αλιείας έως το 2030. «Όπου έχει δοκιμαστεί, το απόθεμα συνολικά έχει αυξηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας

«Θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση του κόμματος, της 8ης Ιουνίου του 2021, ποια κατάσταση παραλάβαμε, πως έχουμε ισοσκελίσει πλήρως τον προϋπολογισμό μας. Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook