Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή. 

Συνολικά στον θεσμό του περιοδικού «Αθηνόραμα» βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά.

Με τον πολυπόθητο «Χρυσό Σκούφο» βραβεύτηκαν 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα από τα οποία ένα στην Κρήτη.

Το βραβείο Top Notch έλαβαν 31 εστιατόρια, από τα οποία τα δύο είναι στην Κρήτη.

Το Βραβείο Κοινού έλαβε ένα εστιατόριο το οποίο ευρίσκεται στην Κρήτη.

Αναλυτικά οι βραβεύσεις στην Κρήτη:

Χρυσός Σκούφος 2021

Dionysos

Βαθμολογία 15 / 20 
Σύγχρονη κουζίνα – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. Elounda Beach
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Elounda Beach»
Σεφ: Albert Hazma

Είναι διαχρονικά το «καλό» εστιατόριο του ξενοδοχείου «Elounda Beach», όπου ο ταλαντούχος σεφ Albert Hazma κράτησε και φέτος ψηλά τον πήχη, παρουσιάζοντας σύνθετα πιάτα και την ίδια στιγμή μια φίνα κουζίνα, προσωπική και ενδιαφέρουσα. Από το πολύ καλό συνολικά μενού ξεχωρίσαμε το βασιλικό καβούρι σε όσμωση με νερό ντομάτας, συνοδεία της γρανίτας της, και την εξαιρετική στηθοπλευρά σε υγρό και βελούδινο γκλάσο από τόνκα. Στα ατού του εστιατορίου, το πολύ καλό wine pairing.

Top Notch 2021

Yacht Club

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. Elounda Mare
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Elounda Mare»
Σεφ: Σταύρος Κοκκινάκης
Executive Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

Το casual εστιατόριο του «Elounda Mare» απλώνει τα τραπέζια του σε έναν ειδυλλιακό χώρο δύο επιπέδων, πάνω από μια γραφική μαρίνα, και προσφέρει μια μοντέρνα, φίνα ελληνική κουζίνα με ενδιαφέροντες συνδυασμούς και άρτια τεχνική. Ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης εντάσσει με επιτυχία το τοπικό στοιχείο στις προτάσεις του, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίσαμε τις καραβίδες σοτέ συνοδεία κρητικού ξινόχοντρου τραχανά και το αρνάκι με σος γραβιέρας και κολοκυανθό γεμιστό με γαμοπίλαφο.

Daios Cove Taverna

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος, Ξεν. Daios Cove Luxury Resort & Villas – Ξεν. Daios Cove Luxury Resort & Villas
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»
Σεφ: Ζάχος Παπαδάκης , Μάνος Ελληνικάκης

Ο Μάνος Ελληνικάκης καταθέτει μια μοντέρνα ελληνική πρόταση που αξίζει να ανακαλύψετε, με θέα στον ιδιωτικό όρμο του πολυτελούς ξενοδοχείου «Daios Cove». Ο ταλαντούχος σεφ από τη μία βλέπει τις κλασικές γεύσεις με νέα ματιά, προτείνοντας για παράδειγμα εξαίσιους λουκουμάδες μπακαλιάρου με πουρέ παντζαριού και σκορδάτη μαγιονέζα, και από την άλλη ελληνοποιεί με επιτυχία διεθνή πιάτα, σερβίροντας για παράδειγμα ένα «γαλανόλευκο» σεβίτσε από μυλοκόπι σε νερό ντομάτας και αχινού.

Βραβείο κοινού 2021

APIRI Greek_Eatery

Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα –  Καγιαμπή & Αγίων Δέκα 5, Ηράκλειο, Κρήτη
Ιδιοκτήτης: Στέφανος Λαυρενίδης
Σεφ: Στέφανος Λαυρενίδης, Κώστας Αλατίκ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανοίγματα των τελευταίων ετών στην Κρήτη, το «Apiri» (όπως λένε το θειάφι στη Λεβεντογέννα), με την μίνιμαλ και φωτεινή, εύηλια γωνιακή του σάλα, αλλά και το al fresco καθιστικό στον ήσυχο πλακόστρωτο πεζόδρομο, κάτω απ’ τις φυλλωσίες, μετράει άλματα εξέλιξης χρονιά με τη χρονιά, και η φετινή βρίσκει το μικροσκοπικό spot με τις μεγάλες δημιουργικές ορέξεις στα καλύτερά του.
Η κουζίνα, με ηγέτη τον πεπειραμένο chef-patron Στέφανο Λαυρενίδη και εκτελεστή τον νεαρό chef de cuisine Κώστα Αλατίκ, μιξάρει ελληνικές γεύσεις με σύγχρονα διεθνή υλικά, και επαναπροσεγγίζει τοπικά πιάτα υπό μοντέρνο πρίσμα, ενώ τα ράφια της οινοθήκης του στεγάζουν κατ’ αποκλειστικότητα βιοδυναμικά κρασιά, που υπογραμμίζουν την gastro-bistro δυναμική της εστιατορικής του εμπειρίας.
Στις δημιουργίες που χαρτογραφούν την εστιατορική άποψη του «Apiri» ξεχωρίζει η καρμπονάρα με χτένια, ενώ επόμενο πολυαναμενόμενο project είναι το chef’s table στο επισκέψιμο κελάρι, που θα ανοίξει δίπλα από το εστιατόριο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τα εστιατόρια από την υπόλοιπη Ελλάδα που πήραν Χρυσούς Σκούφους είναι τα εξής:

Etrusco
Σύγχρονη κουζίνα
Κέρκυρα
Ιδιοκτήτης: Έκτωρ Μποτρίνι
Σεφ: Έκτωρ Μποτρίνι

Botrini’s
Σύγχρονη κουζίνα 
Χαλάνδρι 
Ιδιοκτήτης: Έκτωρ Μποτρίνι
 Σεφ: Έκτωρ Μποτρίνι

Fresco
 Ιταλική κουζίνα 
Ν. Χαλκιδικής 
Ιδιοκτήτης: Sani Resort
 Σεφ: Νίκος Παπαστεργίου 
 Σύμβουλος Σεφ: Έκτωρ Μποτρίνι

Σπονδή
Γαλλική κουζίνα 
Παγκράτι 
Ιδιοκτήτης: Απόστολος Τραστέλης
Σεφ: Άγγελος Λάντος
Σύμβουλος Σεφ: Arnaud Bignon

Varoulko Seaside
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα 
Πειραιάς  Μικρολίμανο 
Ιδιοκτήτης: Λευτέρης Λαζάρου
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου , Γιάννης Παρίκος

Herve Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα 
Αθήνα  Πετράλωνα
Ιδιοκτήτης: Ερβέ Προνζάτο 
Σεφ: Ερβέ Προνζάτο

Hytra
Σύγχρονη κουζίνα 
Αθήνα – Νέος Κόσμος  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
Ιδιοκτήτης: Απόστολος Τραστέλλης , Νίκος Σκρέμπος
Σεφ: Τάσος Μαντής

Lauda
Σύγχρονη κουζίνα 
Σαντορίνη  Οία 
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Andronis Luxury Suites»
Σεφ: Γιώργος Δόσπρας
Σύμβουλος Σεφ: Emmanuel Renaut

Lycabettus Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα 
Σαντορίνη  Οία 
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Andronis Luxury Suites»
Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς

Matsuhisa Athens
Γιαπωνέζικη κουζίνα 
Βουλιαγμένη  Ξεν. «Astir Palace»
Ιδιοκτήτης: Νίκος Ιωαννίδης , Τάσος Ιωαννίδης
Σεφ: Τόνυ Βρατσάνος 
Σύμβουλος Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa

Σελήνη
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα 
Σαντορίνη  Φηρά
Ιδιοκτήτης: Ξεν. katikies Garden – 
Σεφ: Χάρης Νικολούζος

Squirrel
Σύγχρονη κουζίνα 
Ν. Χαλκιδικής
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Danai Beach Resort»- 
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης

Treehouse
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού
Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

Aleria
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο
Ιδιοκτήτης: Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης
Σεφ: Γκίκας Ξενάκης

Grandma’s
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Ίος – Χώρα, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»
Σεφ: Αλέξανδρος Λέπεσης , Σωτήρης Ευαγγέλου

CTC
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κεραμεικός
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Τσιοτίνης , Κωστής Κρεμύδας , Πάνος Κρεμύδας
Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης

The Zillers
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο, Μητροπόλεως 54 – Ξεν. The Zillers
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «The Zillers»
Σεφ: Παύλος Κυριάκης

GB Roof Garden
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο,  Ξεν. «Grande Bretagne»
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Grande Bretagne»
Σεφ: Νίκος Μαυρόκωστας
Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης

Petra Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Canaves Oia Suites»
Σεφ: Σπύρος Κασελούρης
Executive Σεφ: Τάσος Στεφάτος

Salonica Restaurant & Bar
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο, 
Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Makedonia Palace
Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

Santoro
Σύγχρονη κουζίνα
Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, 
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Grace hotel Santorini Auberge Resorts Collection»
Σεφ: Γιάννης Κουτσοπεράκης
Σύμβουλος Σεφ: Jean Charles Metayer

Tomata
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Ν. Χαλκιδικής – Σάνη
Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο Sani Marina – Sani Resort
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook