Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η εκδήλωση της Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θέμα «Εμβόλια: από όπλο της επιστήμης σε μέσο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Με το ΚΚΕ στον αγώνα για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστου Λιονή. Ο κ. Λιονής ανέδειξε από την επιστημονική σκοπιά, το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία αποδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ειδικά των δομών Π.Φ.Υ για να αντιμετωπιστεί η πανδημία covid-19 αλλά και οι μελλοντικές πανδημίες. Τόνισε ότι ο καθολικός εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό όπλο της επιστήμης, αλλά χρειάζεται να γίνει σωστή και εξαντλητική ενημέρωση ώστε να ξεπεραστούν οι αναστολές και οι φόβοι που υπάρχουν σε μία μερίδα κόσμου. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στις συνέπειες της πανδημίας καθώς και στις υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχονται , μεταξύ των πλουσίων και φτωχών.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας, αποσπάσματα τις ομιλίας του οποίο παρατίθενται παρακάτω:

« Δεν είναι σκοπός της εκδήλωσης μας να αναφέρουμε τα πολλαπλά οφέλη του εμβολιασμού. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι συντριπτικά. Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο όπλο, δικαίωμα και ανάγκη αλλά δεν μπορεί να γίνεται όχημα εξαγοράς, συναλλαγής, εκβιασμών, διαίρεσης των εργαζομένων από μία κυβέρνηση που κυριολεκτικά υπονόμευσε την εμβολιαστική εκστρατεία, δεν έδωσε δυνατότητες προσωποποιημένης ενημέρωσης, δεν προχώρησε στην αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση και καταγραφή ώστε να εμπλουτίζει τα επιστημονικά δεδομένα και να ενημερώνει το λαό. Οι παλινωδίες που εκφράστηκαν και από μέλη της Επιτροπής Ειδικών γίνεται προσπάθεια να φορτωθούν στο λαό. Το τμήμα του λαού που εκ του πονηρού βαφτίζεται “αντιεμβολιαστές” δεν είναι ενιαίο. Πολύς κόσμος φοβάται, έχει επιφυλάξεις, δεν παίρνει υπεύθυνες απαντήσεις. Υπάρχει όμως και ένα συνειδητά οργανωμένο τμήμα που αξιοποιείται ή έχει σχέση με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα,  διαποτίζεται από σκοταδιστικά, φασιστικά, ακροδεξιά και αναχρονιστικά χαρακτηριστικά. Συνειδητά προβάλλεται από την κυβέρνηση γιατί αποτελεί βολικό αντίπαλο. Αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση θα το είχε δημιουργήσει. Εν ολίγοις άλλο ανεμβολίαστοι και άλλο αντιεμβολιαστές.

 Η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων υπέρ του μαζικού εμβολιασμού δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί από κανέναν. Όπως και ο αγώνας για να μην απολυθεί κανείς υγειονομικός είναι θέμα αρχής για τα σωματεία, αγώνας που σχετίζεται με την υγεία του λαού και δεν ταυτίζεται με τις ιδεολογικές απόψεις όποιου δεν εμβολιάζεται.  Οι κομμουνιστές σε όλα τους τα χρόνια ύπαρξης έχουν στο επίκεντρο της προστασία της υγείας της εργατικής τάξης. Τηρουμένων των αναλογιών είναι λαμπρό το παράδειγμα της μετατροπής των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας σε εμβολιαστικά κέντρα κατά την τελευταία επιδημία χολέρας στη Νάπολη. Αντίστοιχη πείρα προκύπτει από την πρωτοπόρα  δράση του ΚΚΕ και την πανελλαδική ημερίδα που οργάνωσε πέρυσι ή άλλες πρωτοβουλίες που παίρνονται ή χρειάζεται να παρθούν σε χώρους δουλειάς από ταξικά σωματεία για να προστατευτούν φίλοι, οικογένειες και συνάδελφοι (…). 

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας πηγαίνει χέρι-χέρι με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε υγεία-πρόνοια. Η κυβέρνηση διά στόματος Πρωθυπουργού αλλά και κυβερνητικών στελεχών βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ακόμα αντιλαϊκού μέτρου που τιτλοφορείται σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ”. Οι πρώτες εξαγγελίες μάλιστα έγιναν σε συνέδριο στο οποίο πήραν μέρος εκτός από το Μητσοτάκη και οι Τσίπρας, Γεννηματά, στελέχη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, στελέχη πολυεθνικών,  εκπρόσωποι των συνδέσμου φαρμακοβιομηχάνων, ασφαλιστικών ομίλων, τραπεζίτες, του επιχειρηματικού κόσμου. Έχουν δώσει όλοι μαζί τις υποσχέσεις τους στους επιχειρηματικούς ομίλους και δεν τις ξεχνάνε. Το σχέδιο τους προβλέπει επέκταση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συγχωνεύσεις νοσοκομείων-μονάδων-κλινικών, λειτουργία του ΕΟΠΥΥ όπως οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας και “άνοιγμα” της δυνατότητας των γιατρών του ΕΣΥ για ιδιωτικό έργο εντός των δημόσιων μονάδων υγείας με κίνητρο την ενίσχυση του εισοδήματος και στόχο την αύξηση των εσόδων των αυτοχρηματοδοτούμενων δημόσιων μονάδων υγείας. Επίσης υπάρχει στην “ατζέντα” η μεγαλύτερη και βαθύτερη εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στην ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας της ΠΦΥ. 

Θα μείνει στην ιστορία η άθλια δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί δύο νοσοκομεία να απέχουν 20 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο και πως όποιος το πιστεύει είναι τοπικιστής. Όλοι καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στο Λασίθι και όλοι καταλαβαίνετε ποια ήταν η υγειονομική προστασία όταν στο Ρέθυμνο των 85.000 κατοίκων, πληθυσμός ο οποίος πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού, υπάρχει ακόμα και σήμερα τραγικές ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων (Αναισθησιολόγων, Παθολόγων), υποστελέχωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εξουθένωση στους γιατρούς της ΜΕΘ και σε όλο το προσωπικό.  Το σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ” αποτελεί σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της υγείας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν  αποτελούν  μέτρα «έκτακτου»  χαρακτήρα,  αλλά  υλοποίηση ενός σχεδιασμού που αποφασίστηκε χρόνια πριν. Τέτοια σχέδια έχουν προωθηθεί στο παρελθόν όπως το αντίστοιχο σχέδιο συγχωνεύσεων και κλεισίματος δομών το 2011-2013 (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με ή χωρίς ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ). με ολέθριες συνέπειες για το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χεράκι του και αυτός ως κυβέρνηση αφού τι άλλο ήταν η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας ή το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) που αποτελεί βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών»

Στην συζήτηση, η οποία ήταν πλούσια, συνέβαλλαν με τις παρεμβάσεις τους οι Στεφανάκης Γιώργος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Χριστοδουλάκης Μανώλης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Ρεθύμνου. 

Παρόντες ήταν οι Γεωργακάκης Γιώργος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο Χλίβερος Κωνσταντίνος, πρόεδρος του Συλλόγου Γενικών Ιατρών της Π.Φ.Υ. Ρεθύμνου – “ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ.”, ο Τσαχάκης Δημήτρης, πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Ρεθύμνου, ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και ο  Λουκάκης Στάθης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook