Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια

Σε απαγόρευση χρήσης της ένδειξης  «βιολογικό προϊόν»  από την παραγωγή πορτοκαλιού, στη γεωργική επιχείρηση «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ»,  προχώρησε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης ύστερα από έλεγχο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην καλλιέργεια, όπου διαπιστώθηκε χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
 
O ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του,  πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο επαλήθευσης στην ενταγμένη στη βιολογική γεωργία,  γεωργική εκμετάλλευση καλλιέργειας πορτοκαλιάς  «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ»  στη Λακωνία.
 
Μετά από τον έλεγχο και ύστερα από συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, διαπιστώθηκε η χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών, σε καλλιέργεια 756 στρεμμάτων που είχε χαρακτηρισθεί βιολογική και επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:  Η έκταση υποβιβάστηκε από «βιολογική» σε «συμβατική», απαγορεύτηκε από την επιχείρηση η διακίνηση πορτοκαλιών ως βιολογικών και αποσύρθηκαν από την αγορά δύο τόνοι πορτοκάλια.
 
Συγκεκριμένα,  ο ΕΛΓΟ Δήμητρα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό και ενδελεχή έλεγχο στην επιχείρηση «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ»  στη Λακωνία. Ελέγχθηκαν  τα τηρούμενα έγγραφα και παραστατικά στο φάκελο του παραγωγού όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα ελήφθησαν  δείγματα φύλλων και καρπών προς ανάλυση ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών μη επιτρεπόμενων στην άσκηση της βιολογικής γεωργίας. Τα ανωτέρω δείγματα  εστάλησαν για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, διαπιστευμένο εθνικό εργαστήριο αναφοράς.
 
Η ανάλυση των δειγμάτων ποσοτικοποίησε μη επιτρεπόμενες ουσίες στη βιολογική γεωργία. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απέστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στον εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο είναι συμβεβλημένη η γεωργική εκμετάλλευση για τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ο παραγωγός υπέβαλε ένσταση επί της σχετικής απόφασης κυρώσεων και ακολούθως ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης διενήργησε νέα δειγματοληψία φύλλων πορτοκαλιάς όπου και πάλι ανιχνεύθηκαν μη επιτρεπόμενες ουσίες.
 
Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις για το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Οι κυρώσεις εξειδικεύονται σε:
 
•         Υποβιβασμό του συνόλου των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια και συγκαλλιέργεια πορτοκαλιάς συνολικής έκτασης 756 στρεμμάτων από βιολογική καλλιέργεια σε συμβατική.  Για την παραγωγή προϊόντων από τα παραπάνω αγροτεμάχια απαιτείται η εφαρμογή και η τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας και η διακίνηση τους επιτρέπεται μετά την πάροδο των τριών ετών.
 
•         Απαγόρευση διακίνησης του προϊόντος με αναφορά σε βιολογικό τρόπο παραγωγής.
 
•         Απόσυρση των ποσοτήτων πορτοκαλιού που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά, πριν την επιβολή των κυρώσεων (περίπου 2 τόνοι).
 
 Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων συνεχίζει τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες σε χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, υλοποιώντας σχετική εντολή του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανός. Στόχος του ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανού μέσω των συνεχών ελέγχων είναι η προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, αλλά και η ενίσχυση της προσπάθειας να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook