Καζάνι που βράζει είναι και πάλι η Αίγυπτος, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, χθες και σήμερα το πρωί, με 2 νεκρούς διαδηλωτές (έναν στο Κάιρο και έναν στην Αλεξάνδρεια) και 928 τραυματίες (ανάμεσά τους 49 αστυνομικοί), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης, έχοντας ξαναπεράσει από χθες υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών, που απαιτούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σάραφ, συνεχίζοντας τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και συνεχίζοντας έναν πολύωρο πετροπόλεμο, έχοντας κάψει μία κλούβα της αστυνομίας και έχοντας δείξει την αντίθεσή τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κρατικά αυτοκίνητα ακόμη και μέσα μαζικής μεταφοράς που ενδεχομένως προσεγγίζουν την πλατεία, ενώ από το πρωί έχουν ακουστεί στον χώρο πυροβολισμοί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη σε πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά, προειδοποιεί ότι θα κατασταλούν βίαια όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.

Τα γεγονότα αυτά θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την ομαλή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας της 28ης Νοεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι που ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν την προεκλογική τους εκστρατεία, για τις εκλογές αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και που αποτελεί τελικά και το διακύβευμα της ίδιας της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.


protothema.gr