Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται πως το Καρπάθιο πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Κάσου είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας!!

Ταράζει πάλι τα νερά η Τουρκία με νέα προκλητική Navtex, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας για επιστημονικές έρευνες δίπλα από την Κρήτη και επαναφέροντας στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Η ελληνική Navtex είναι αυτή:

«Απαντώντας» η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες του Nautical Geo η Ελλάδα, «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020».

Πρόκειται για την γνωστή μονομερή οριοθέτηση της Τουρκίας βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου που κατατέθηκε με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020 και απαντήθηκε αναλόγως από την Ελλάδα τον επόμενο μήνα.

Η τουρκική Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας είναι αυτή:

Πάντως ασχέτως της τουρκικής κίνησης, το υπό σημαία Μάλτας ερευνητικό πλοίο Nautical Geo – που κάνει προεργασίες ενόψει χάραξης της διαδρομής του αγωγού EAST MED – συνεχίζει την πορεία του, όπως αποτυπώνεται και στους χάρτες του Marine Traffic:

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook