Ένας αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ παρουσίασε συμπτώματα συμβατά με το σύνδρομο της Αβάνας κατά το ταξίδι του με τον διευθυντή της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς στην Ινδία.

Σύμφωνα με τους New York Times ο αξιωματικός της CIA, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, χρειάστηκε να λάβει ιατρική φροντίδα ύστερα από συμπτώματα συνδρόμου της Αβάνας, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζονται.

Περίπου 200 Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους έχουν εμφανίσει το σύνδρομο της Αβάνας, μια μυστηριώδη σειρά συμπτωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ζάλη. Το σύνδρομο αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από αξιωματούχους στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα το 2016.

Εκπρόσωπος της CIA αναφέρει σε δήλωσή του προς το Reuters ότι η υπηρεσία δεν σχολιάζει για συγκεκριμένα περιστατικά ή αξιωματικούς. “Έχουμε πρωτόκολλα που ισχύουν όταν πρόσωπα αναφέρουν πιθανά ανώμαλα περιστατικά υγείας, που περιλαμβάνουν την λήψη κατάλληλης ιατρικής θεραπείας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Τον περασμένο μήνα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις καθυστέρησε την άφιξή της στο Ανόι για τρεις ώρες όταν η εκεί αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι κάποιος ανέφερε ένα περιστατικό υγείας συμβατό με το σύνδρομο της Αβάνας.

Ο Μπερνς δήλωσε τον Ιούλιο ότι ανέθεσε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος είχε ηγηθεί στο παρελθόν στο ανθρωποκυνηγητό για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, να ηγηθεί ομάδας κρούσης που ερευνά για το σύνδρομο.

Επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ βρήκε ότι η πιο εύλογη θεωρία είναι ότι “κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων” προκαλεί το σύνδρομο αυτό.

Ο Μπερνς έχει πει ότι υπάρχει “πολύ μεγάλη πιθανότητα” το σύνδρομο αυτό να προκαλείται σκοπίμως και ότι θα μπορούσε να ευθύνεται η Ρωσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook