Οι πρώτες παρεμβάσεις των ηγετών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία, λόγω της συμφωνίας AUKUS.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», σημείωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), διευκρίνισε.

Μπολσονάρου: Υπέρ των εμβολίων, αλλά κατά του υγειονομικού διαβατηρίου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε, από την πλευρά του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού για την Covid-19, αλλά αντιτίθεται στα υγειονομικά διαβατήρια.

«Στηρίζουμε τον εμβολιασμό, αλλά η κυβέρνησή μας είναι κατά του υγειονομικού διαβατηρίου ή κάθε μορφής υποχρεωτικό εμβολιασμό», είπε ο Μπολσονάρου, ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στη Γενική Συνέλευση, ακολουθώντας μια παράδοση δεκαετιών.

«Από την αρχή της πανδημίας, είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας των γιατρών που αναζητούν μια προληπτική θεραπεία. Ήμουν ένας από τους πρώτους που δοκίμασα μια προληπτική θεραπεία» για την Covid-19, πρόσθεσε.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 260 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και «πάνω από 140 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι» έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, δηλαδή «σχεδόν το 90% των ενηλίκων». Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου «όσοι το επιθυμούν, θα έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος επικρίνεται δριμύτατα για τους χειρισμούς του στην υγειονομική κρίση, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι «θα είναι ο τελευταίος Βραζιλιάνος» που θα κάνει το εμβόλιο, αλλά στον ΟΗΕ υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, όπως γράφει το AFP.

Κουρτς: Η φυσική παρουσία αρχηγών κρατών στον ΟΗΕ είναι ένα βήμα προς την «κανονικότητα»

Ως ένα βήμα «πίσω στην κανονικότητα», θεωρεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η γενική συζήτηση, μετά το διάλειμμα το 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, μπορούν να πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον εν μέρει, ξανά φέτος με τη φυσική παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σε σημερινές δηλώσεις του σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται μαζί με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, το γεγονός ότι εκπροσωπείται μόνο ένα μέρος από τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού, δείχνει ωστόσο «ότι το εμβόλιο είναι άνισα κατανεμημένο».

«Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό, αλλά αυτό δεν ισχύει για μεγάλα μέρη του κόσμου, και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε», ανέφερε ο ίδιος απευθυνόμενος στους σκεπτικιστές του εμβολιασμού, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Και εδώ κανείς πρέπει να είναι ευγνώμων, καθώς οι άνθρωποι σε άλλες χώρες θα λαχταρούσαν μια κατάσταση όπως στην Ευρώπη ή την Αυστρία, όπου, όποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να εμβολιαστεί», πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook