Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κανείς για να μπει στη φρουρά του

Το 1506 ο Πάπας Ιούλιος Β΄ προσέλαβε ελβετικές δυνάμεις μισθοφόρων για την προσωπική του προστασία. Έκτοτε, οι φρουροί, που φορούν κόκκινες, κίτρινες και μπλε στολές εμπνευσμένες από την Αναγέννηση, βρίσκονται στο πλευρό κάθε πάπα. Ποιος είναι, όμως, ο μισθός των Ελβετών φρουρών του Πάπα σήμερα;

Με μόνο 135 άνδρες, η φρουρά του Πάπα αποτελεί στην πραγματικότητα το μικρότερο στρατό στον κόσμο, αναφέρει το grunge.com. Ωστόσο, μην αφήσετε αυτόν τον μικρό αριθμό να σας ξεγελάσει. Οι Ελβετοί Φρουροί αποτελούνται από άριστα εκπαιδευμένους στρατιώτες και σκοπευτές, ενώ εκτός από την προσωπική προστασία που προσφέρουν στον Πάπα, εκτελούν διάφορα τελετουργικά καθήκοντα και είναι, επίσης, υπεύθυνοι και για την γενική ασφάλεια στο Βατικανό.

Πώς όμως προέκυψε η Ελβετική Φρουρά; Η Ελβετία ήταν κάποτε μια οικονομικά δυσχερής χώρα. Έτσι, οι νεαροί άνδρες συχνά ταξίδευαν στο εξωτερικό ως μισθοφόροι. Γνωστοί για τον επαγγελματισμό και την πίστη τους, υπηρετούσαν συχνά μονάρχες. Κάτι που έγινε και εμπράκτως σαφές την 6η Μαΐου του 1527, όταν οι δυνάμεις του Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κάρολου Ε σφαγίασαν την πόλη, οι Ελβετοί Φρουροί κράτησαν τον στρατό αρκετό καιρό για να ξεφύγει ο Πάπας Κλήμης VII. Από τους συνολικά 189 φρουρούς, μόνο οι 42 επέζησαν από την μάχη. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι Ελβετοί Φρουροί ορκίζονται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου για να τιμήσουν το γεγονός, αναφέρει το grunge.com.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την The Local, οι Ελβετοί Φρουροί λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 1.500 ευρώ, ενώ δικαιούνται, επίσης, δωρεάν στέγαση και δωρεάν εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Για πολλούς, αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό χρηματικό ποσό για την υπηρεσία τους, αλλά αυτό είναι ένα επάγγελμα που αφορά περισσότερο την τιμή και λιγότερο το κέρδος. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος πριν εισέλθει στη συγκεκριμένη φρουρά. Κάθε νεοσύλλεκτος πρέπει να είναι ηλικίας 19- 30 ετών και ύψους το λιγότερο 1,72 μ., με ελβετική υπηκοότητα και αφοσιωμένος Ρωμαιοκαθολικός.

Για να παντρευτεί κάποιος από τους φρουρούς του Πάπα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών και να έχει υπηρετήσει για πέντε χρόνια, με την δέσμευση ότι θα τον υπηρετήσει ακόμη τρία χρόνια μετά τον γάμο του. Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο κάθε φρουρός είναι 26 μήνες, ενώ κάθε νεοσύλλεκτος υποχρεούται επίσης να ολοκληρώσει τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση στην Ελβετία.

Οι Ελβετοί Φρουροί βρίσκονται σε όλο το Βατικανό και γίνονται εύκολα διακριτοί από τις εμβληματικές στολές τους. Αυτές οι στολές -χρονολογούνται από το 1914- προσαρμόζονται προσωπικά σε κάθε φύλακα και μπορεί να χρειαστούν έως και 30 ώρες για να ολοκληρωθούν. Τέλος, εκτός από την ασφάλεια που προσφέρουν στο Βατικανό, οι Ελβετοί Φρουροί συνοδεύουν επίσης τον πάπα στις διεθνείς του μετακινήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook